KIP MET TONIJNSAUS

Elke zichzelf respecterende supermarkt heeft een huisblad met recepten, reclame en consumenteninformatie, met uiteraard als uiteindelijk doel de bevordering van de eigen omzet. Ik zie geregeld mensen met zo'n blaadje in de hand inkopen doen.

Dat is niet alleen zo in Nederland, maar ook in vele andere landen. Ik spaar dat soort teksten uit beroepsdeformatie, maar het levert af en toe interessante ideeën op. Het recept van vandaag is een variatie op iets wat ik las in een blad van een keten van Belgische supermarkten. Sommige van de ingrediënten doen denken aan het Italiaanse gerecht 'vitello tonnato': gepocheerde kalfsfricandeau met tonijnsaus met citroen, ansjovis en kappertjes, maar we zouden dit Belgische recept onrecht doen als we in deze vergelijking blijven steken.

Bereiding:

Snijd de kip in stukken of dep de kippenbouten met keukenpapier droog. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin de stukken kip rondom bruin. Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Snijd de worteltjes in dunne plakjes en de peterselie fijn. Verkruimel de tonijn en snijd de ansjovisfilets in stukjes. Doe de snippers ui en knoflook, de plakjes wortel en de helft van de peterselie in de pan en bak dat alles twee minuten mee. Voeg dan de wijn, het citroensap, de laurierbladeren, de kruidnagels, de worcestershiresaus en de stukjes ansjovis en tonijn toe. Laat de kip, met een deksel op de pan, in ongeveer drie kwartier gaar worden. Roer de room en de kappertjes door de saus en voeg naar smaak zout, peper, tomatenketchup en mosterd toe. Garneren met de rest van de peterselie, partjes citroen en desgewenst nog wat ansjovis. Eet er sperziebonen en gekookte aardappelen bij.

Nodig voor 4 personen:

1 kip of 4 kippenbouten

50 gram boter

2 sjalotjes

1-2 teentjes knoflook

2 worteltjes

5 takjes peterselie

1 blikje tonijn naturel

3 ansjovisfilets of 1/2 eetlepel ansjovispasta

2 deciliter droge witte wijn

sap van 1/2 citroen

2 laurierbladeren

2 kruidnagels

10 druppels worcestershiresaus

1 deciliter room culinair

1 eetlepel mosterd

1 eetlepel tomatenketchup

zout, vers gemalen peper

    • Annelène van Eijndhoven