Karadzic bereid zich in Pale te laten berechten

BONN, 7 AUG. Radovan Karadzic, de ex-leider van de Bosnische Serviërs en de belangrijkste verdachte van oorlogsmisdaden, is bereid zich te laten berechten, op een aantal voorwaarden, onder meer dat het proces in de Servische Republiek in Bosnië wordt gehouden.

Karadzic zegt dat in een vraaggesprek met het Duitse blad Süddeutsche Zeitung dat morgen in de Münchense krant staat. De belangrijkste passages uit het vraaggesprek zijn gisteren gepubliceerd.

Karadzic zegt in het vraaggesprek bereid te zijn zich onder supervisie van het Haagse VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië te laten berechten, maar alleen als “onze nationale justitie” - die van de Servische Republiek in Bosnië - tot de conclusie komt dat hij terecht moet staan. “Ik stel voor dat het Haagse tribunaal mijn zaak en de zaak van andere beschuldigde Serviërs uit Bosnië-Herzegovina aan onze nationale justitie overdraagt. Als de instanties van mijn land mij beschuldigen van een misdrijf, ben ik bereid terecht te staan”, aldus Karadzic. “Ik zou terecht staan onder supervisie van het Haagse tribunaal en de internationale gemeenschap. Dat zou voor mij de enige eerbare uitweg zijn.”

Karadzic, de belangrijkste door het Haagse tribunaal in staat van beschuldiging gestelde verdachte, woont teruggetrokken in zijn bolwerk Pale bij Sarajevo en wordt zwaar bewaakt met het oog op een mogelijke arrestatie door militairen van de internationale vredesmacht SFOR. Gisteren publiceerde het Joegoslavische weekblad Nedeljni Telegraf een vraaggesprek met zijn vrouw Ljiljana, waarin zij zegt dat Karadzic onder geen voorwaarde bereid is Bosnië te verlaten. Ze gaf toe dat haar man zich “slecht op zijn gemak” voelt door de voortdurende dreiging van een arrestatie. SFOR-soldaten hebben herhaardelijk getracht in de buurt van zijn huis te komen.

Haar mededeling dat haar man niet naar het buitenland wil, werd gisteren tegengesproken door een niet met name genoemde woordvoerder van de regering van de Servische Republiek in Bosnië. Hij zei dat Karadzic “serieus gedroomd heeft” van asiel in Griekenland, maar “zeer teleurgesteld” was toen de Griekse regering hem dat asiel niet wilde verlenen. Karadzic, aldus deze woordvoeder, heeft met de Joegoslavische president Miloševic afspraken gemaakt over een gezamenlijke strategie in Miloševic' overleg met de Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke, morgen. In dat overleg zal Holbrooke van Miloševic eisen dat deze meer medewerking verleent aan de uitlevering van verdachte oorlogsmisdadigers. Karadzic, aldus de woordvoerder, zou graag persoonlijk met Holbrooke spreken. Als Holbrooke ermee instemt, zou Karadzic morgen naar Belgrado gaan. (AFP, Reuter)