Industriële omzet neemt in Nederland met zeven procent toe

De omzet van de industrie is in de eerste zes maanden van dit jaar met zeven procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ongeveer eenderde van deze stijging is veroorzaakt door gestegen afzetprijzen.

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de chemie met tien procent de grootste omzettoename heeft geboekt. Ook de metaal deed het beter dan gemiddeld. De omzetgroei van de voedings- en genotmiddelenindustrie is net iets onder het gemiddelde blijven steken.

In juni was er een zeer sterke ontwikkeling van de industriële omzet. De omzet was 13 procent hoger dan in juni 1995. Sinds mei 1995 heeft het CBS zo'n hoog stijgingspercentage niet meer gemeten. Juni had dit jaar overigens een werkdag meer dan juni 1995. Dat zorgt voor een impuls van ongeveer 5 procent. Ook de prijsontwikkeling heeft de omzet positief beïnvloed.