'Ierse eenwording onvermijdelijk'

LONDEN, 7 AUG. Sinn Fein, de politieke vleugel van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), beschouwt de deling van Ierland als een historische vergissing en gaat ervan uit dat de Ierse eenwording “onvermijdelijk” is.

Partijvoorzitter Gerry Adams zei dat gisteren tegen de Britse minister voor Noord-Ierland, Marjorie Mowlam, tijdens overleg in Belfast. Het was de eerste ontmoeting van Sinn Fein met een Britse regeringsvertegenwoordiger sinds het staakt-het-vuren van de IRA tweeënhalve week geleden. Na een eerder bestand van de IRA, drie jaar geleden, moest Sinn Fein negen maanden wachten voordat de partij voor het eerst een Britse bewindsman te spreken kreeg. Als de IRA zich de komende weken aan het bestand houdt, kan Sinn Fein meedoen aan de onderhandelingen over een politieke regeling voor Noord-Ierland die midden volgende maand beginnen.