Hoogovens stevent dit jaar af op recordwinst

IJMUIDEN, 7 AUG. Staal- en aluminiumconcern Hoogovens heeft de netto winst in de eerste helft van 1997 met 40 procent zien stijgen naar 194 miljoen gulden. De omzet nam in dezelfde periode toe met 19 procent naar 4,495 miljard. De omzetgroei is voor meer dan de helft te danken aan het 50-procentsbelang in de Belgische staalfabrikant Boël en de overname van de Duitse staalwalserij en -veredelaar Hille & Müller.

Tijdens een toelichting op de cijfers verklaarde bestuursvoorzitter M. van Veen dat hij verwacht dat Hoogovens het hoge winstniveau van het eerste halfjaar ook in de tweede helft van dit jaar zal kunnen vasthouden gezien de toenemende vraag naar staal- en aluminiumprodukten op de wereldmarkt. Hij sprak in dit verband zelfs over een sterke stijging van de winst over 1997 (20 tot 30 procent) waarmee de winst van het concern over 1997 boven de 400 miljoen gulden zou uitkomen. Een van de beste resultaten uit de geschiedenis van het bedrijf.

Zowel de staal- als aluminiumpoot van het bedrijf droeg in de eerste helft bij aan de winstverbetering van Hoogovens. Hoewel nog niet alle business-units voldoen aan de door het bedrijf gestelde rendementseis van 12,5 procent op het geïnvesteerde vermogen. Door meer toegevoegde waarde aan de producten te geven en kostenreductie probeert Hoogovens daar verbetering in aan te brengen.

Wat de rendementseisen betreft noemde Van Veen als probleemgevallen binnen Hoogovens de business-units Lange Producten (bewapeningsstaal voor de bouw), de aluminiumwalserij Sidal in België en het nieuwe dochterbedrijf in België Boel. Tussen 16 juni - toen Hoogovens Boel op de eigen balans consolideerde - en 1 juli heeft het Belgische bedrijf nog een verlies geleden van 6 miljoen gulden. De grote verscheidenheid aan markten waar Hoogovens op opereert maakt het moeilijk om een collectieve rendementseis voor de verschillende business-units van 12,5 procent te hanteren. Zo levert Hoogovens ondermeer aan de bouw, de verpakkingsindustrie, de autoindustrie en de vliegtuigbouw.

De staaldivisie boekte de eerste zes maanden van 1997 een bedrijfsresultaat van 275 miljoen gulden, een stijging van 42,5 procent ten opzichte van de 193 miljoen in het eerste halfjaar van 1996. Aluminium zag de winst met 52 procent groeien, van 25 miljoen tot 38 miljoen.

Hoewel aluminium duidelijk het zorgenkind van Hoogovens blijft. “Maar omdat wij beide producten aan onze klanten, die steeds hogere eisen aan de geleverde produkten stellen, kunnen aanbieden zijn wij minder kwetsbaar”, aldus Van Veen.

De omzet van de staaldivisie kwam voor het eerst in de eerste zes maanden boven de drie miljard uit. Niet alleen de productie van ruwstaal maar ook de afzet van walserijprodukten ging omhoog tot meer dan drie miljoen ton.

Halffabrikaten worden voor Hoogovens steeds minder belangrijk. Van de totale ruwe productie verwerkt Hoogovens nu al 93 porcent tot eindprodukten. “Wij willen daar 100 procent of zelfs meer van maken”, zegt Van Veen. “In dat geval zullen we bij andere staalfabrikanten halffabrikaten inkopen en gaan verwerken tot eindproducten.”

Door de verbeterde financiële positie van het bedrijf denkt Hoogovens weer aan nieuwe investeringen. Zo zal eind van dit jaar een besluit worden genomen over de bouw van een gecombineerde gietinstallatie en warmbandwalserij voor een minimaal bedrag van een half miljard gulden.

Hoogovens heeft zijn inkomsten met ongeveer 23 miljoen gulden zien toenemen door de gestegen dollarprijs. Toch reageerden de meeste analisten terughoudend op de winst van Hoogovens. Zij hadden een nog iets hogere winst verwacht.

Het aandeel Hoogovens dat de laatste maanden op de Amsterdamse beurs explosief is gestegen, sloot gisteren op 132,80 gulden, 4,20 lager. In de algehele beurseuforie van vanochtend herstelde de koers zich weer met een winst van 2,70 gulden op 135,50 gulden.