Gelders bedrijf mogelijk bron varkenspest

DALFSEN, 7 AUG. Er komt een nieuw onderzoek naar de aanwezigheid van varkenspest bij één van de 49 varkenshouderijen in Gelderland die vorige maand preventief geruimd werden nadat er varkenspest geconstateerd werd op een boerderij in het Gelderse Toldijk. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw.

Het bewuste bedrijf, waar eerder bij een steekproef geen pest werd aangetroffen, heeft biggen geleverd aan de varkenshouder Besten in het Overijsselse Hoonhorst, waar afgelopen dinsdag de varkenspest uitbrak.

De 49 Gelderse bedrijven zijn volgens de woordvoerder allemaal onderzocht op varkenspest, maar niet allemaal op dezelfde manier. “Dat gebeurt steekproefsgewijs.” De bloed- en cellenmonsters van de varkens van het bedrijf dat biggen leverde aan Besten zullen opnieuw onderzocht worden, terwijl het ministerie bovendien negen bedrijven laat ruimen die contact hebben gehad met het bedrijf. In twee gevallen gaat het daarbij om varkenshouderijen die zich niet in een gebied bevinden waar een vervoersverbod geldt. Het gaat om een bedrijf in Beltrum (Gelderland) en één in Haaksbergen (Overijssel). De overige zeven bedrijven liggen in het gebied rondom Toldijk en in het gebied rond Dalfsen waar een algeheel vervoersverbod geldt voor vee en mest. In een straal van twee kilometer rond het bedrijf van Besten in Hoonhorst, kerkdorp van Dalfsen, zullen morgen in totaal acht varkenshouderijen geruimd worden. De veemarkt die morgen in Zwolle gehouden zou worden, is verplaast naar Utrecht. De veemarkt in Doetinchem had aangeboden de handel tijdelijk over te nemen, maar de organisatoren van de markt in Zwolle, in omvang de vierde van Nederland, achtte het wenselijker te verhuizen naar Utrecht. De varkenspest in Overijssel heeft ook gezorgd voor de tijdelijke sluiting van een KI-station in Heino en van de slachterij Dumeco in Olst. Een slachterij in Epe, die zich precies bevindt op de grens van het gebied waar een vervoersverbod geldt, heeft van het ministerie toestemming gekregen door te draaien. Om dat mogelijk te maken, werd er gisteren een kleine grenscorrectie aangebracht in de straal rondom het bedrijf in Hoonhorst.

Het vervoersverbod is door boeren in de streek sinds de instelling op dinsdagavond tientallen malen overtreden. In totaal heeft de Algemene Inspectie Dienst (AID) meer dan twintig keer een proces-verbaal uitgeschreven. In geen van de gevallen ging het daarbij overigens om varkens: er werden - ondanks het verbod - paarden en koeien vervoerd, en er werd een lege veewagen verplaatst.

In het Gelderse Zelhem werd vanochtend nog naarstig gezocht naar een alternatieve locatie voor het concert dat de popgroep Normaal komende zaterdag in buurtschap Velswijk geeft. De suggestie is geopperd dat bezoekende boeren aan eerdere concerten van Normaal het virus hebben verspreid.