Explosieve stijging van oversluiting hypotheken

ROTTERDAM, 7 AUG. Een explosie van oversluitingen van hypotheken heeft in het tweede kwartaal van dit jaar gezorgd voor een record van 152.000 nieuwe hypotheken. Dat is een stijging van 24,6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 1996, en 43 procent meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Dit blijkt uit een uitsplitsing in kwartalen van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over hypotheken, sparen en beleggen, die vanmorgen over het eerste halfjaar 1997 werden gepubliceerd.

De stijging van het aantal nieuwe hypotheken komt geheel voor rekening van oversluitingen. Daarbij sluiten consumenten hun bestaande hypotheek opnieuw af onder andere voorwaarden, om bijvoorbeeld de looptijd te verlengen, gebruik te maken van de lagere rente of het hypotheekbedrag te verhogen. Het aantal overgesloten hypotheken bedroeg 71.000. Dat is ruim 77 procent meer dan in het tweede kwartaal van 1996, en 82 procent meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Het aantal tweede hypotheken, van onder 50.000 gulden, nam in het tweede kwartaal toe met 19.000, tegen een toename met 18.000 in het tweede kwartaal van vorig jaar, en 13.000 in het eerste kwartaal van dit jaar. Het aantal nieuwe hypotheken dat voortvloeide uit woningtransacties bedroeg 62.000, tegen 64.000 in het tweede kwart van vorig jaar en 54.000 in het eerste kwartaal van dit jaar. Het aantal verkochte woningen is in de eerste helft van 1997 nagenoeg gelijk gebleven aan dat in de eerste helft van 1996.

Bij elkaar was het bedrag dat in het afgelopen kwartaal met alle nieuwe hypotheken is gemoeid 28,5 miljard gulden. Dat is ruim 38 procent hoger dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, en 41 procent meer dan de 19,9 miljard gulden die in het eerste kwartaal met nieuw ingeschreven hypotheken was gemoeid. De totale uitstaande hypotheekschuld bedroeg aan het einde van het afgelopen kwartaal 398 miljard gulden, tegen 344 miljard gulden in het tweede kwartaal van vorig jaar en 382 miljard gulden in het eerste kwartaal van dit jaar. Vijf van de zes eigen woningen zijn met een hypotheek belast. Sinds eind maart van dit jaar is de schuld per woning die met een hypotheek is belast, met 9,4 procent gestegen van 137.000 gulden tot gemiddeld 150.000 gulden.

De gemiddelde prijs van een woning is ten opzichte van het eerste halfjaar van 1996 met 10 procent gestegen tot 284.000 gulden.

Er werd de afgelopen zes maanden 5,5 miljard gulden gespaard, 21,5 procent minder dan de 7,0 miljard gulden aan nieuw spaargeld in de eerste helft van 1996. Volgens een CBS-medewerker komt het overgrote deel van het sparen uit bedrijfsspaarregelingen. Het totale spaartegoed bedroeg eind juni 255 miljard gulden. Dat is gemiddeld ruim 38.000 gulden per huishouden. De terugloop bij het sparen hangt volgens het CBS samen met de toename bij beleggingen. Steeds meer particulieren investeren hun spaargeld in beleggingsfondsen en clickfondsen. Daarin werd het afgelopen halfjaar voor 5,1 miljard gulden ingelegd, waarvan 3,4 miljard gulden in beleggingsfondsen en 1,7 miljard gulden in clickfondsen. In de eerste helft van 1996 werd 2,6 miljard gulden in beleggingsfondsen gestoken. Het CBS beschikt niet over gegevens over rechtstreekse beleggingen door particulieren.