Easyjet: EC geeft KLM ongelijk

ROTTERDAM, 7 AUG. De Europe se Commissie laat in een 'voorlopig oordeel' blijken dat de Britse low cost-vliegmaatschappij Easyjet het gelijk aan haar zijde heeft in een slepend conflict met de KLM. Dat wordt uit goede bron vernomen. Easyjet diende een jaar geleden in Brussel een klacht in over 'misbruik van machtspositie' door de KLM.

Deze nieuwe maatschappij, eigendom van de Brits-Cyprische rederszoon Stelios Haji-Ioannou, lanceerde vorig jaar april een uiterst laag retourtarief Londen (Luton)-Schiphol vanaf 195 gulden. Twee maanden later halveerde de KLM haar tarief op de route Londen-Amsterdam naar eenzelfde 195 gulden.

Easyjet klaagde dat dit een poging van de Nederlandse gigant is om een kleine nieuwkomer uit de markt te drukken om - als dat eenmaal zou zijn gelukt - het oude hoge prijsniveau te herstellen. Easyjet-woordvoerder Tony Andersen zegt dat de Commissie beide partijen na de 'provisory ruling' nog om aanvullende informatie heeft gevraagd en dat hij nu met 'groot optimisme' het definitieve oordeel van Brussel afwacht. Dat komt vermoedelijk in september.

De woordvoerster van de KLM zegt dat de maatschappij pas vanmorgen de terzake doende documentatie van de Commissie heeft ontvangen. Die wordt nu bestudeerd. Na het sturen van aanvullende informatie volgen in september een hoorzitting en een definitieve uitspraak van de Commissie. Het afgelopen voorjaar deden functionarissen van de Commissie al onverwacht onderzoek in de KLM-administratie in Amstelveen. De Europese Commissie kan, om haar oordeel kracht bij te zetten, de in het ongelijk gestelde partij beboeten tot 10 procent van diens omzet.

Volgens Andersen van Easyjet overweegt zijn maatschappij, als zij definitief in het gelijk wordt gesteld, schadevergoeding van de KLM te eisen. Hij zegt dat Amsterdam-Londen één van de weinige routes is waarop zijn onderneming verlies maakt, terwijl het merendeel van de overige trajecten winstgevend is. Afgelopen juni maakte Easyjet een fors expansieplan bekend. De maatschappij wil voor 500 miljoen dollar twaalf Boeing-737's kopen en het aantal passagiers tot 2000 verdrievoudigen.

    • Ferry Versteeg