Dodental vliegramp Guam op 227

AGANA, 7 AUG. Het zoeken naar 155 lichamen in het wrak van de gisterochtend neergestorte Boeing 747 op het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan is voorlopig gestaakt. Amerikaanse experts krijgen zo de kans de oorzaak van de ramp te onderzoeken. Dat hebben de militaire autoriteiten op Guam vandaag gezegd.

Gisteren werd de hoop nog overlevenden te vinden opgegeven. Het aantal doden is opgelopen tot 227. Twee gewonden overleden vandaag in het ziekenhuis. Vooral de mensen die voorin het vliegtuig zaten, slaagden erin levend het wrak te verlaten. Het toestel telde 254 inzittenden, hoofdzakelijk Zuid-Koreaanse toeristen.

“Korean Air, bedriegers!” riepen enkele tientallen betogers gisteren op Kimpo International Airport in Seoul. Vijfhonderd wanhopige familieleden wachtten de hele dag bij een gebouw van Korean Airlines op nieuws van hun verwanten.

De verwanten vinden dat Korean Airlines, eigenaar van de neergestorte Boeing 747, hen niet doeltreffend heeft geïnformeerd over de crash. Op Guam kwamen gisteren honderden mensen de lichamen van hun dierbaren opeisen. Velen hadden nog geen lijst van doden en overlevenden gezien.

Volgens Amerikaanse experts is het te vroeg om over de oorzaak van de ramp te speculeren. De zwarte dozen, die de gesprekken tussen de bemanningsleden registreren, zijn voor analyse naar de Verenigde Staten gevlogen. (Reuter, AP, AFP)