Bijna onveranderde winst Crown van Gelder

Papierproducent Crown van Gelder heeft in de eerste helft van dit jaar een nettowinst geboekt van 11 miljoen gulden, een fractie minder dan in dezelfde periode van 1996.

Het bedrijf, dat zich toelegt op de vervaardiging van speciale papiersoorten, verwacht niet dat de winst dit jaar die van 1996 zal evenaren. Toen bedroeg het resultaat 20,8 miljoen gulden.

De directie zegt dat de vooruitzichten voor het tweede half jaar nog onzeker zijn, gezien de marge-ontwikkelingen. Voor september is een verhoging van de verkoopprijzen voorzien. In dezelfde maand wordt ook de papiermachine-2 omgebouwd.

De omzet bedroeg in het eerste halfjaar nagenoeg onveranderd 130 miljoen gulden. In het onveranderde resultaat spelen een hogere afzet en verkoopmarge per ton een rol, maar ook lagere incidentele baten. De vraag in de normale markten lag duidelijk onder die van 1996. In het eerste kwartaal daalden de celstofprijzen licht. Zij gingen vanaf mei echter weer stijgen. Dit effect is versterkt door de fors hogere dollarkoers.

Door de sterke internationale concurrentie en de grote overcapaciteit in de houtvrij-gestreken-sector bleek aanpassing van de prijzen moeilijk. De marges slonken in het tweede kwartaal dan ook.

Om de verhandelbaarheid van de stukken te vergroten, wil Crown de certificaten van aandeel in het najaar splitsen in de verhouding 1:5. De koers van de certificaten van Crown van Gelder aandelen stegen eind juli met 9 procent naar 178.90 maar daalde daarna. Vanochtend stonden de certificaten voor 176 gulden genoteerd.