Beurs opnieuw boven grens van duizend punten

AMSTERDAM, 7 AUG. Ondanks tegenvallende halfjaarcijfers van Koninklijke Olie en Elsevier heeft de index van de 25 meest verhandelde fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend weer de grens van duizend punten overschreden. De AEX-index opende vanochtend nog op 1001,29 punten.

AMSTERDAM Alle hoofdfondsen droegen bij aan de sprong die de beursindex vanochtend maakte. Een hoger Dow Jones-gemiddelde en het vertrouwen van beleggers op goede halfjaarcijfer van Koninklijke Olie stuwden de aandeelprijs omhoog. De koers opende 1,80 hoger op 122,00. Toen bekend werd dat de netto winst van het olieconcern met 10 procent was gedaald, ging ook de koers omlaag. Uitgever Elsevier kwam ook met halfjaarcijfers, waaruit bleek dat het fonds lijdt onder de waardestijging van het Britse pond. Ook hier staken de uitkomsten schril af tegen de verwachtingen van analisten.

De beursindex zakte na deze bekendmakingen weer door de duizendpuntengrens. Vroeg in de middag herstelde de beurs zich op 1002,02, een stijging van 9,13 punten vergeleken met de slotkoers van gisteren.

De resultaten van Koninklijke Olie lagen ver beneden de verwachtingen van financiële analisten, die rekening hadden gehouden met een winst van 1.125 à 1.350 miljoen pond. Per aandeel Koninklijke Olie lagen de prognoses tussen de 1,04 en 1,25 gulden. “Het effect van het valutakoersverlies van ponden in guldens is veel groter dan we hadden verwacht”, zegt een analist van zakenbank Kempen & Co. “Bovendien zijn de resulaten in de Verenigde Staten slechter dan we hadden verwacht. Ook op het onderdeel chemie buiten de VS hebben we ons verkeken.”

Ook uitgever Elsevier heeft geleden onder de waardestijging van het Britse pond. Net als bij Koninklijke Olie staken de uitkomsten schril af tegen de verwachtingen van analisten. De koers van Elsevier stond aan het begin van de middag op 35,50 gulden, een verlies van twee gulden (5,3 procent). De twee andere grote uitgevers werden meegetrokken. Wolters Kluwer moest 4,20 inleveren op 269,90 en VNU daalde een gulden naar 48 gulden.

Echte uitschieters waren Baan met een winst van 6,60 op 155,70 gulden en Polygram, die 4,80 gulden aantrok naar 124,88 gulden. Hoogovens, waarvan de halfjaarcijfers gisteren verkeerd waren gevallen, herstelde zich met een stijging van een rijksdaalder 135,30 gulden. Unilever steeg 3,50 gulden naar482,40 en Philips twee gulden naar 170,40 gulden.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de Amerikaanse dollar vanochtend ongeveer een halve cent hoger geopend. Deze stijging ging echter in de loop van de ochtend alweer verloren toen werd 2,1215 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 2,1160 gulden gisteren.

NEW YORK Na twee weinig enerverende handelsdagen op rij heeft de effectenbeurs van New York gisteren weer een dag met koerstijgingen doorgemaakt. Het Dow Jones-gemiddelde sloot 71,77 punten hoger op 8259,31. Dat betekende een nieuw record.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio moest na een herstel van gisteren een behoorlijke stap terug doen. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 226,22 punten (1,15 procent) tot 19.475,85.