Benzineprijzen gaan opnieuw fors omhoog

ROTTERDAM, 7 AUG. De benzineprijzen aan de pomp zullen morgen opnieuw worden verhoogd. Marktleider Shell maakte gisteren bekend dat zij de adviesprijs van de meest gangbare loodvrije benzine met vier cent zal verhogen tot 2,28 gulden. De prijs voor diesel zal één cent omhoog gaan.

Het is de zesde keer in ruim een maand dat benzine duurder wordt. Eerder deze week kondigde het brandstoffenconcern ook al een prijsverhoging aan.

Volgens Shell maken tekorten op de internationale benzinemarkt de nieuwe prijsstijging noodzakelijk. De recentelijke waardestijgingen van de dollar, de meest gehanteerde valuta in deze markt, leidden tot een verdere prijsstijging.

Het huidige benzinetekort op de markt in Noordwest-Europa en de Verenigde Staten is het gevolg van onderhoudsbeurten aan raffinaderijen, waardoor die tijdelijk de productie moeten staken. Ook Shell moest een raffinaderij, waar olie onder meer wordt verwerkt tot benzine, op haar bedrijfsterrein in Pernis voor onderhoud sluiten. Wat er precies met de installatie mis is, wil het bedrijf niet kwijt.

In vergelijking met een jaar geleden ligt de prijs van een liter benzine vanaf morgen 28 cent hoger dan een jaar geleden.

Daarvan is elf cent afkomstig van de gestegen marktprijzen, en dertien cent van de accijnsverhoging die eerder dit jaar werd doorgevoerd. Door deze stijgingen kwam ook de BTW vier cent hoger uit. De winstmarge van Shell blijft hetzelfde.

De pomphouders hoeven de adviesprijzen van Shell niet over te nemen.

Zij laten zich ook leiden door de plaatselijke concurrentie. Shell verwacht dat ongeveer de helft van de pomphouders het advies van het concern zal opvolgen.