Alliantie van aartsrivalen; Apple en Microsoft vinden elkaar

ROTTERDAM, 7 AUG. Microsoft en Apple hebben de computerbranche verrast met de bekendmaking van een vergaande alliantie. Microsoft, het grootste softwarebedrijf ter wereld, investeert omgerekend driehonderd miljoen gulden in het noodlijdende Apple, pionier in personal computers.

Ook op technisch en commercieel gebied gaan beide bedrijven samenwerken. Mede-oprichter Steve Jobs van Apple heeft het nieuws over de alliantie gisteren bekendgemaakt tijdens een toespraak op de 'MacWorld Expo', een handelscongres van Apple in Boston. Jobs zei dat Apple het idee achter zich moet laten dat het alleen kan winnen als Microsoft verliest. De ruim vertegenwoordigde Apple-aanhangers in de overvolle zaal reageerden daarop met boegeroep en gejoel.

Microsoft-topman Bill Gates gaf via een enorm beeldscherm boven het hoofd van Jobs een toelichting op de overeenkomst. Microsoft zal meer software gaan ontwikkelen voor Apple's Macintosh-computers.

Op zijn beurt zal Apple er volgens Gates voor zorgen dat Macintosh-computers goed kunnen werken met Microsofts programma 'Internet Explorer', waarmee computergebruikers toegang kunnen krijgen tot Internet en daarop plaatjes kunnen bekijken.

Ook deze aankondiging leidde tot protest vanuit de zaal. Trouwe aanhangers van Apple zijn scherp gekant tegen Microsoft en zien Bill Gates als de belangrijkste schuldige voor de problemen waarin het bedrijf de afgelopen jaren is terechtgekomen.

Volgens oprichter Jobs, sinds kort weer nauw bij Apple betrokken en gisteren aangetreden als commissaris, moet het bedrijf Microsoft echter tegemoettreden met “een beetje dankbaarheid”.

De computers van Apple hebben in de afgelopen jaren steeds meer terrein verloren op pc's die draaien op het besturingsprogramma Windows van Microsoft.

Met uitzondering van een enkele nichemarkt (zoals de grafische industrie) is het marktaandeel van Apple in computers voor zakelijk en particulier gebruik afgebrokkeld tot enkele procenten. In het afgelopen anderhalf jaar zijn de verliezen van Apple opgelopen tot totaal ruim 1,5 miljard dollar. Bestuursvoorzitter G. Amelio is vorige maand vertrokken en er is nog geen nieuwe topman.

Naast Jobs werden gisteren nog drie topfiguren uit de computerbranche benoemd tot commissaris bij Apple; topman Ellison van Oracle, oud-topman York van IBM en bestuursvoorzitter Campbell van Intuit. Met name de benoeming van Ellison in combinatie met de samenwerking met Microsoft is opmerkelijk. Ellison is leider van een alliantie van computerbedrijven die met een nieuwe terminal (de zogenoemde netwerkcomputer) strijden tegen de hegemonie van Bill Gates in de pc-industrie.