Vulkaan Montserrat zeer actief

Foto: MONTSERRAT - De zwaarste uitbarsting tot dusver van de Soufriere Hills-vulkaan heeft opnieuw honderden inwoners van het Caraïbische eiland Montserrat op de vlucht gejaagd. De autoriteiten hebben de 'onveilige zone' op het eiland uitgebreid. Lawines, lavastromen en gaswolken gleden gisteren langs de hellingen van de vulkaan, in het stadje Salem regende het kiezelstenen en as.

Rotsblokken werden tot zeven kilometer van de krater geworpen. Twee jaar geleden werd de vulkaan op deze Britse kolonie actief. Tweederde van 12.000 inwoners van Montserrat is sindsdien geëvacueerd. De vierduizend achterblijvers verdringen zich op een slinkende 'veilige zone' op de noordzijde van het eiland. Sinds 25 juni, toen drie dorpen onder de lava verdwenen, zijn de uitbarstingen steeds zwaarder en frequenter geworden. De erupties hebben tot dusver tien levens geëist, negen mensen zijn vermist. De hoofdstad Plymouth, twee jaar geleden ontruimd en daarna onder een laag as begraven, ging zondag gedeeltelijk in vlammen op toen een lavastroom de buitenwijken bereikte. De Britse regering heeft gisteren beloofd extra geld beschikbaar te stellen om een nieuwe hoofdstad te bouwen op de noordzijde van het eiland. Tot dusver is 124 miljoen gulden aan hulpgeld beschikbaar gesteld. (Foto AP)