Verdenking tegen mormoon wegens pedofiele contacten

GRONINGEN, 6 AUG. Een 46-jarige man in Groningen wordt verdacht van het plegen van ontucht met acht kinderen. Hij is lidmaat van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Groningen. Binnen deze kerk van mormonen is onrust ontstaan, omdat gevreesd wordt dat hij meer kinderen seksueel heeft misbruikt.

Bij de kerk was bekend dat de verdachte eerder ontucht met kinderen heeft gepleegd. In 1992 werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf. Binnen de mormoonse gemeenschap was hij tijdelijk geëxcommuniceerd. Hij mocht de kerkdiensten wel bezoeken, maar niet aan activiteiten van de kerk deelnemen. Toen hij beterschap beloofde, werd hij weer aangenomen.

De verdachte werkte als onderhoudsman bij de mormoonse kerk in Groningen en was actief als jeugdleider, zowel voor de kerk als daarbuiten. Hij organiseerde survivalkampen in de Ardennen via het organisatiebureau Tienpje. Onder andere daar zou hij zich vorig jaar zomer aan kinderen hebben vergrepen. Na drie aangiften door ouders van slachtoffers heeft de politie de man in mei van dit jaar aangehouden. De man zou zowel kinderen van ouders die bij de kerk zijn aangesloten als andere kinderen hebben misbruikt. Hij zit nog vast in afwachting van zijn rechtszaak op 21 augustus.

“Als je te maken hebt met een verstokte pedofiel, is het niet ondenkbaar dat hij meerdere slachtoffers heeft gemaakt”, zegt R. Koens, bestuurslid van de noordelijke ring van de mormoonse kerk. Alle 45 gemeenten van de kerk zijn per brief ingelicht, omdat de verdachte als begeleider deelnam aan jeugdkampen waar kinderen uit het hele land kwamen. De mormoonse kerk heeft in Nederland circa 4.000 leden.

Dat binnen de kerkgemeenschap een pedofiel kinderen heeft misbruikt, noemt Koens “een inbreuk op onze gelovigheid”. “Wij hadden nooit verwacht dat dit binnen onze kerk zou kunnen gebeuren.” De onrust spitst zich volgens hem toe op de vraag of er meer slachtoffers zijn en wat de kerk moet doen als de verdachte vrijkomt. “Vergeving is een belangrijk onderdeel van ons geloof. Wie zijn wij om iemand iets niet te vergeven, als Jezus Christus dat wel doet”, zegt Koens. De kerk zal volgens hem de verdachte daarom tijdens diensten altijd binnenlaten.

Koens zorgde ervoor dat de verdachte een uitstapje van personeelsleden van zijn werkgever, de Groningse Van Mesdagkliniek voor tbs-patiënten, kon begeleiden. Daarbij zou hij kinderen van personeelsleden hebben misbruikt. Koens: “Dat neem ik mezelf kwalijk. Na 26 jaar ervaring bij justitie had ik moeten weten dat een pedofiel moeilijk te genezen is.”

De GGD in Groningen coördineert de hulpverlening rond deze kwestie en heeft gisteren een speciaal telefoonnummer geopend waar mensen met vragen terechtkunnen. Tot dusver hebben enkele verontruste ouders gereageerd.