VEB eist uitleg over Multihouse

ROTTERDAM, 6 AUG. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil tekst en uitleg van zakenpartner Bank Labouchere over de gang van zaken bij de ongevraagde aanmelding van aandelen Multihouse, waardoor enkele klanten een koersexplosie hebben gemist.

Directeur drs. P. de Vries van de VEB vindt het te vroeg om nu al een standpunt in te nemen over de handelwijze van Labouchere. “Wij controleren de dienstverlening en de kostprijs die Labouchere berekent, dat doen wij constant.”

Leden van de VEB kunnen tegen kostprijs gebruik maken van de beursorderlijn van Labouchere (VEB Bottom Line) die eind 1995 is opgezet. De koers van de aandelen Multihouse, een automatiseringsbedrijf dat uitstel van betaling had gekregen, steeg sinds vorige week spectaculair boven het bod van 70 cent per aandeel dat Sanderink Beheer had gedaan. Vanochtend stond de koers op 2,50 gulden, veertig cent minder dan de slotstand van gisteren.

Doordat Labouchere de aandelen Multihouse van enkele klanten heeft verkocht zonder dat daarvoor een specifieke opdracht was, misten zij de koersstijgingen van de laatste dagen. Enkelen hebben daarover bij de VEB geklaagd, bevestigt De Vries. Labouchere ontkende gisteren elke blaam en zei klanten via een bandje op de beurslijn wekenlang op de hoogte te hebben gehouden.

De Vries wil afwachten wat Labouchere doet om eventuele fouten tegenover klanten recht te zetten. “Dat is ook de gebruikelijke procedure die wij als VEB hanteren als wij klachten van leden krijgen. Probeer eerst met de betrokken beurspartij overeenstemming te bereiken, voordat je een zaak bij de klachtencommissie begint.”

Over de achtergronden van de plotselinge koerssprong lopen de meningen uiteen. Sanderink, die 91 procent van de aandelen bezit, maakte gisteren nog eens duidelijk zijn bod niet te willen verhogen en schreef de koerssprong toe aan “ongegronde speculaties”. Om gebruik te kunnen maken van de grote fiscaal compensabele verliezen van Multihouse moet Sanderink 100 procent van de aandelen hebben, en daarvoor moet hij eerst ten minste 95 procent in handen krijgen. Bij 95 procent kan hij de wettelijke uitkoopregeling van minderheidsbeleggers starten. Sanderink bevestigde gisteren dat hij die 95 procent grens wil halen en vervolgens de beursnotering wil laten staken.

Financiële experts vermoeden dat enkele grote beleggers een hogere prijs willen afdwingen door hun aandelen vast te houden en de koers te manipuleren. Sanderink oppert ook de mogelijkheid dat sommige partijen (lees bijvoorbeeld: Labouchere) wel aandelen voor het bod hebben aangemeld, zonder deze feitelijk allemaal te bezitten. Daardoor worden zij gedwongen deze effecten op de markt te kopen om alsnog aan hun verplichtingen te voldoen.