Varkenspest nu ook in Overijssel

DALFSEN, 6 AUG. De varkenspest heeft zich, na Noord-Brabant, Limburg en Gelderland, nu ook verspreid naar de provincie Overijssel. De ziekte is gisteren geconstateerd op het bedrijf van varkenshouder A. Besten in Hoonhorst, een kerkdorp van de gemeente Dalfsen. Alle 575 varkens van het bedrijf zijn vandaag afgemaakt.

In een straal van twintig kilometer rondom het bedrijf geldt sinds gisteravond acht uur een vervoersverbod op vee en mest. Omdat ook de gemeente Zwolle binnen het gebied valt, zal de veemarkt, die elke vrijdagochtend in de stad wordt gehouden, niet doorgaan.

Het is volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw nog onduidelijk hoe de pest op het bedrijf in Hoonhorst terecht is gekomen. In samenwerking met de varkenshouder zullen ambtenaren van het ministerie de komende dagen nagaan met wie boer Besten de afgelopen weken zakelijke contacten heeft gehad. De tientallen varkenshouderijen in de nabijheid van het bedrijf van Besten worden onderzocht op de aanwezigheid van varkenspest. Of er preventief geruimd zal worden kon de woordvoerder vanochtend nog niet zeggen. Die kans werd door haar wel aannemelijk geacht.

Het geval van varkenspest op het bedrijf van Besten is het 366ste geval van de ziekte, sinds die begin februari uitbrak in het Brabantse Venhorst. In de loop der weken verspreidde de pest zich over grote delen van Noord-Brabant en Limburg. Half juli werd het virus ook aangetroffen in Gelderland, op het bedrijf van een varkenshouder in Toldijk. Er kwam een vervoersverbod, terwijl 49 bedrijven in de omgeving uit voorzorg geruimd werden. Dat bleek achteraf niet nodig: op geen van de varkenshouderijen werd de ziekte aangetroffen.

De Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren hebben naar aanleiding van de uitbraak in Hoonhorst gepleit voor een strenger vervoersverbod. Omdat grondige reiniging en ontsmetting van veewagens klaarblijkelijk niet helpen, zou geen enkele vrachtwagen uit het zuiden het gebied mogen verlaten.

Zowel in Toldijk als in Dalfsen vond kort voor de uitbraak van de ziekte een concert van de popgroep Normaal plaats. Op dergelijke concerten komen veelal boeren af, en dat heeft geleid tot de suggestie dat het virus zich verplaatst via de bezoekers. De woordvoerder van het ministerie spreekt over “een theoretische mogelijkheid” dat het virus op die manier verspreid kan worden, maar acht “andere manieren meer voor de hand liggend”. Komende zaterdag geeft Normaal een concert in Velswijk, nabij het Achterhoekse Zelhem. Alle bezoekers, zo heeft burgemeester Th. Heere al laten weten, zullen worden ontsmet. Ze mogen niet in werkkleding naar de feesttent komen, en mogen ook niet plassen in de maïsvelden rondom het terrein.

    • André Ritsema