Secondo's novelle met recepten

Een schat gevonden bij de kookboekafdeling van een boekwinkel: Big Night, a novel by Joseph Tropiano. (Van Ditmar boeken. ISBN 0312148445. ƒ 29.50). Joseph Tropiano die in de gelijknamige film Big Night de introverte kok Secondo speelt maakte van deze film een boek en zal daar ongetwijfeld het scenario van Stanley Tucci, die de film ook regisseerde, gebruikt hebben.

Tucci speelde, met een pruikje op zijn kalende hoofd, Primo, de onvergetelijk geduldige ober. Tropiano en Tucci maakten deze film omdat ze er genoeg van hadden dat Italianen in Amerikaanse films altijd als een clichéee, als moordlustige gangster worden afgebeeld. In een interview zei Tucci: “Ik wil met deze film ook laten zien dat de Italiaanse keuken verfijnd, complex en geraffineerd is. Italianen hebben zoveel voor de wereld betekend. Literatuur, film, design, gastronomie. Het is jammer dat men dat in Amerika niet inziet. Dankzij het succes van Big Night wordt de keuken van ons huis verbouwd. Er komt een heel groot fornuis met zes branders en een grill en twee ovens. De keuken is voor mij de belangrijkste plaats van het huis. Ik houd van eten. Ik at een keer in Venetiëee een perfecte risotto met vis en ik begon bijna te huilen.”

Voordat de film werd gemaakt ging Tucci anderhalf jaar bij een restaurant in de leer, waar hij voornamelijk toekeek en luisterde. Van de chefkok leerde hij op de juiste manier snijden en hoe verse pasta moet worden gemaakt. Joseph Tropiano en Stanley Tucci kennen elkaar al hun hele leven. Ze zijn namelijk neven. Op zondagen en verjaardagen kwam de familie bij elkaar in het huis van de naar de Verenigde Staten geëeemigreerde grootouders. Op tafel stonden de gerechten die door de vrouwen waren bereid en meegenomen. in de novelle Big Night is een aantal recepten uit de film afgedrukt. Ook kun je er in lezen hoe het spel met de ring aan het koord gespeeld moet worden. Kortom: lees je het boek, dan heb je meteen de beelden van deze (hoofd)film in je hoofd. In Tropiano's novelle ontbreekt het geheime familierecept voor de timpano. Wat niet ontbreekt is het recept voor Pascal's gehaktballetjes

Doe gehakt, broodkruim, Parmezaanse kaas, gesnipperde ui, melk, ei, peterselie, zout, oregano en zwarte peper in een kom en meng alles goed door elkaar. Maak er gehaktballetjes van ter grootte van een pingpongbal. Doe een flinke laag olie in een wijde pan met een deksel. Laat de balletjes, als de olie heet is, in de pan glijden en bak ze snel rondom bruin. Draai ze af en toe om en zorg dat ze heel blijven en niet aan de pan blijven plakken. Schep de gehaktballen uit de pan op keukenpapier. Verwijder de meeste olie en doe de gehaktballetjes terug in de pan. Voeg een blik gepelde tomaten (ca. 500 gram) toe. Doe er wat zout en peper bij. Doe het deksel op de pan en laat alles ongeveer 25 minuten zachtjes sudderen tot er een dikkige tomatensaus is ontstaan. Draai de gehaktballetjes af en toe om.

750 gram rundergehakt

75 gram droog broodkruim

75 gram geraspte Parmezaanse kaas

75 gram gesnipperde ui

75 ml melk

1 losgeklopt ei

2 eetlepels fijngehakte peterselie

1 theelepels zout

1/2 theelepels gedroogde oregano

versgemalen zwarte peper

1 blik gepelde tomaten

plantaardige olie

    • Anne Scheepmaker