Samaranch verlangt harde aanpak doping

ATHENE, 6 AUG. Juan Antonio Samaranch vindt dat te veel sportorganisaties niets uitvoeren in de strijd tegen doping. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sprak de beschuldiging gisteren in Athene uit tijdens zijn bezoek aan de wereldkampioenschappen atletiek.

Volgens de Spanjaard bestaat de sportwereld uit twee kampen: officials die het belangrijk vinden dopezondaars op te sporen en bestuursleden die het dopingvraagstuk niet interesseert. “Er is een tweede wereld die niets onderneemt tegen dopinggebruik.”

De voorzitter van het IOC wilde geen namen noemen van landen of sportorganisaties die het in zijn ogen totaal verkeerd aanpakken. De atletiekwereld werd wel door hem geprezen. Volgens Samaranch hanteert die sporttak de meest stringente dopingaanpak, vooral door de vele controles buiten de competitie om.

Samaranch is in Athene voor gesprekken met voorzitter Primo Nebiolo van de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF). De Italiaan eist meer geld van het IOC om zijn atleten beter te belonen. Volgens Nebiolo krijgt de IAAF slechts 16 miljoen gulden van het IOC uitgekeerd uit de inkomsten van de Olympische Spelen, terwijl de atletiekfederatie aan de eigen WK zo'n 200 miljoen gulden overhoudt.

Samaranch vindt dat al aan de eisen van de IAAF wordt voldaan. “Ze krijgen straks uit de inkomsten van de Spelen in Sydney al veel meer geld toegestopt. Ik denk dat we er samen wel uitkomen.”

Samaranch zei verder van mening te zijn dat de stemming op 5 september over de plaats van handeling van de Olympische Spelen in 2004 heel spannend wordt. Athene is met Buenos Aires, Stockholm, Rome en Kaapstad kandidaat voor de organisatie. De kritiek van de invloedrijke Nebiolo in Athene over de geringe belangstelling voor de WK atletiek, is hard bij de organisatoren van de WK aangekomen. (ANP)