'Politiek klimaat gunstig'; EU-missie wil Kabila's Congo helpen

KINSHASA, 6 AUG. De Europese Unie is bereid de economische samenwerking met Congo, voorheen Zaïre, na een onderbreking van vijf jaar te hervatten. Dat hebben drie EU-ministers gisteren in de Congolese hoofdstad Kinshasa gezegd aan het einde van een tweedaags bezoek.

De 'trojka'-missie zal de Europese ministerraad adviseren de “structurele samenwerking te hervatten, gezien het gunstige politieke klimaat in de Democratische Republiek Congo”. De leider van de EU-delegatie, de Luxemburgse vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken, Jacques Poos, zei dat de Unie “de regering van president Laurent-Désiré Kabila zal bijstaan in het proces van democratische hervormingen en nationale wederopbouw”. De EU-missie, waarvan ook minister Hans van Mierlo (Buitenlandse Zaken) en de Britse onderminister Tony Lloyd deel uitmaakten, voerde gesprekken met president Kabila en de Congolese minister van Buitenlandse Zaken, Bizima Karaha. De Europese bewindslieden hadden de indruk gekregen dat Kabila de zaak van de rechten van de mens en democratie is toegedaan.

Delegatieleider Poos noemde de missie “succesvol”. Hij zei aanwijzingen te zien dat Kabila zijn voornemen om in 1999 vrije en eerlijke verkiezingen uit te schrijven, zal uitvoeren. De EU zal Congo helpen bij de organisatie.

De Europese Unie verbrak de betrekkingen met Kinshasa in 1992, nadat ze ex-president Mobutu Sese Seko had beschuldigd van herhaalde schendingen van de rechten van de mens en traineren van het democratiseringsproces. Mobutu ontvluchtte zijn land in mei toen de legermacht van Kabila Kinshasa na een bliksemcampagne van zeven maanden had ingenomen. De EU heeft haar financiële hulp aan niet-gouvernementele organisaties voortgezet en in de afgelopen vijf jaar zo'n 400 miljoen dollar geschonken aan een breed scala van projecten.

Poos waarschuwde voor overhaaste oordelen over Kabila, die zich grote bevoegdheden heeft toegeëigend en alle politieke activiteit in het land voor onbepaalde tijd heeft verboden. “De Congolese regering is van plan de democratie binnen twee jaar te herstellen. Dat is een redelijke termijn”, aldus Poos. Hij voegde eraan toe: “Twee maanden is niet genoeg om te beoordelen of een regering bereid is haar voornemens uit te voeren”. (AFP, Reuter)