Parlement Cambodja vervangt premier Ranariddh

SINGAPORE, 6 AUG. Cambodja's 'eerste' premier Norodom Ranariddh, die begin juli na een bloedige staatsgreep werd afgezet door 'tweede' premier Hun Sen, is vanmorgen na een stemming in het nationale parlement formeel vervangen als co-premier.

Het Cambodjaanse parlement wees Ranariddhs partijgenoot Ung Huot, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, aan als nieuwe 'eerste' premier. Tijdens de stemronde vanmorgen waren 99 van de 120 parlementsleden aanwezig. Er stemden 86 parlementsleden voor Ung Huots nominatie, vier leden waren tegen. De overige parlementsleden onthielden zich van stemming. Volgens de spelregels die gelden in het Cambodjaanse parlement is een tweederde meerderheid nodig voor het aannemen van een voorstel.

Een aantal parlementsleden van Ranariddhs royalistische FUNCINPEC-partij was vanmorgen niet aanwezig bij de stemming. Net als Ranariddh zelf zijn zij Cambodja begin vorige maand, vlak voor of tijdens de staatsgreep, ontvlucht. De meeste leden van FUNCINPEC verblijven op dit moment in Bangkok en eisen veiligheidsgaranties voor hun terugkeer naar Cambodja. Ung Huot heeft eerder openlijk gebroken met Ranariddh, al blijft hij wel lid van diens partij. Hij stelt de toekomst van land en volk voorop, heeft hij gezegd.

Het parlement ontnam Ranariddh na stemming vandaag eveneens de onschendbaarheid die aan zijn functie als co-premier verbonden is. Hun Sen beschuldigt Ranariddh van illegale contacten met de Rode Khmer. De afgezette 'eerste' premier zou wapens en mankrachten van de guerrillabeweging hebben gevraagd. Daardoor kan Ranariddh, die sinds de staatsgreep voornamelijk in Frankrijk verblijft, een rechtszaak tegemoet zien wanneer hij besluit terug te keren naar zijn land.

Waarnemers twijfelen aan de legitimiteit van Ung Huots installatie als nieuwe co-premier omdat Ranariddh nooit officieel uit zijn functie is gezet. Bovendien moet koning Norodom Sihanouk, de vader van prins Ranariddh, formeel zijn goedkeuring hechten aan de benoeming.