Norilsk toch verkocht aan Oneximbank

ROTTERDAM, 6 AUG. De Russische Oneximbank heeft gisteren een goot pakket aandelen gekocht in Norilsk Nikkel, een van Ruslands meest waardevolle bedrijven. De openbare veiling van het pakket (38 procent) was een dag eerder nog geblokkeerd door de Russische premier Victor Tsjernomyrdin.

De premier had gehoor gegeven aan klachten van financiële instellingen over een gebrek aan openbaarheid bij de veiling, maar officials veranderden daarna weer van mening en besloten de verkoop door te laten gaan. Het Russische antimonopoliecomité zal de zaak nu achteraf onder de loep nemen. Dat zei Sergei Vettsjinin, bestuursvoorzitter van Norilsk Nickel, gisteren nadat de winnaar van de openbare inschrijving was bekendgemaakt.

Winnaar was Svift, dat 525 miljoen gulden bood, duidelijk meer dan het bod van de enige andere belangstellende, het Russische industriebedrijf Peredovje Promichlennje Technologii (PPT). Svift is een aan de Oneximbank gelieerde investeringsmaatschappij. Svift krijgt nu een staatsbelang van 38 procent in handen, dat evenwel gelijk staat aan 51 procent van het stemrecht. Twee jaar geleden had de Russische staat dit pakket aandelen overgeheveld naar de Oneximbank in ruil voor een lening van 170 miljoen dollar.

Svift is, behalve de koopsom, ook verplicht om 600 miljoen gulden in de metaalproducent (nikkel, platinum) te investeren en heeft daarnaast 130 miljoen gulden aan verplichtingen (pensioenen, belastingen en dergelijke) overgenomen.

De Oneximbank heeft zich met deze transactie wederom gemanifesteerd als een van de machtigste financiële instellingen in Rusland. Vorige maand had de bank al succes geboekt bij de verwerving van een 25-procents-belang in Svyanzinvest, een telecommunicatiebedrijf.

De enige andere bieder PPT, dat eigendom is van een aantal niet-Russische investeerders, had geen klachten over de biedingsprocedure. Maar diverse critici, inclusief hoge ambtenaren, hebben de afgelopen dagen geklaagd over de bieding. Die zou er op gericht zijn geweest om een overwinning van de Oneximbank zeker te stellen. Volgens analisten was de werkelijke prijs van het pakket meer dan een miljard gulden.