KLM beloond voor goede kwartaalcijfers

AMSTERDAM, 6 AUG. Op de Amsterdamse effectenbeurs stond KLM vanochtend als enig hoofdfonds in de schijnwerpers. De luchtvaartmaatschappij werd door beleggers beloond voor de goede kwartaalcijfers van gisteren met een koersstijging van zes procent.

AMSTERDAM Vroeg in de middag stond de koers van het aandeel KLM op 80,80 een winst van 4,80 gulden (6,3 procent). De toonaangevende AEX-beursindex steeg met 11 punten naar 990,26 punten. De hele beurs was redelijk goed gestemd. Naast KLM deden de financiële waarden het goed, alsmede de hightechsector en Hoogovens, die later op de dag met halfjaarcijfers komt.

Baan steeg 7,50 naar 150 gulden en ASML 5,70 naar 184,70 gulden. Hoogovens ging nog eens 1,80 vooruit naar 137,80 gulden. Koninklijke Olie steeg 1,70 naar 120,60 gulden.

Zelfs Gist-brocades, gisteren het zwarte schaap van de beurs na de plotselinge bijstelling van de winstverwachting naar beneden, steeg twee kwartjes naar 65,40 gulden.

Koersdalingen waren er voor fondsen als Akzo, DSM en Philips, die meer dan een gulden moesten inleveren.

Transporteur Nedlloyd was onder de hoofdfondsen de relatief sterkste verliezer en daalde 1,40 op 66,20 gulden.

Uitzender Vedior ging een rijksdaalder omlaag naar 51 gulden. Halfgeleiderfabrikant ASMI, die gisterenavond laat weer met magere kwartaalcijfers kwam, daalde 60 cent op 29 gulden.

Het zwaar speculatief geworden Multihouse daalde net als gisteren in waarde. Vanochtend met 40 cent naar 2,50. Deze koers is echter nog steeds fors hoger dan het nog uitstaande bod van Sanderink Beheer van 70 cent per aandeel.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten verder gestegen met bijna een cent. Aan het begin van de middag werd 2,1264 genoteerd, het hoogste peil sinds het najaar van 1989. Gisteren sloot de koers op 2,1165 gulden.

Het pond sterling daalde vanochtend flink in waarde. De koers daalde met ruim vijf cent van 3,4470 tot 3,3949 gulden.

LONDEN Op de Britse effectenbeurs is de Financial Times-index FTSE van 100 aandelen vanochtend voor het eerst boven de grens van 5000 punten gekomen. Het koersgemiddelde was rond het middaguur ruim 42 punten hoger op 5003.

De index had gisteren al een winst geboekt van 65 punten. Handelaren schrijven de koersstijgingen vooral toe aan gunstige kwartaalcijfers van een reeks grote bedrijven in Groot-Brittannië. Die wegen ruimschoots op tegen de slapte die de beurs op Wall Street de afgelopen dagen liet zien en de vrees voor een verhoging van de Britse rente.

NEW YORK Op Wall Street is gisteren het koersgemiddelde op de aandelenmarkt licht gedaald. Het Dow Jones-gemiddelde die het overgrote deel van de dag rond de slotstand van maandag schommelde, zakte uiteindelijk 10,91 punten op 8187,54. De omzet was met 528 miljoen aandelen heel behoorlijk.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio wist zich wat te herstellen van de koersverliezen op de voorgaande drie dagen. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 187,62 punten (0,96 procent) tot 19.702,07. De omzet kwam uit op 392 miljoen aandelen.