Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

Jongmans en Vriesde bereiken moeiteloos halve finale 800 meter

ATHENE, 6 AUG. Stella Jongmans heeft vanochtend bij de WK atletiek in Athene de halve finales van de 800 meter bereikt. De Nederlands kampioene werd tweede in 2.01,06 minuten. De serie werd gewonnen door de Surinaamse, in Rotterdam wonende Leatitia Vriesde. Zij liep 2.00,92. Vriesde eindigde twee jaar geleden bij de vorige WK als tweede. Twee belangrijke concurrentes van haar, olympisch kampioene Masterkova en de Britse Holmes, trokken zich wegens blessures terug.

Jongmans had geen moeite zich voor de volgende ronde te kwalificeren. Ze liep een soevereine race en vertrouwde op haar eindsprint. “Het ging makkelijk”, aldus Jongmans, die wel moeite had met het vroege tijdstip. “Ik ben een avondmens en dan valt het niet mee om om half zes op te staan.”

Ook Robin Korving (110 meter horden) en Marko Koers (800 meter) bereikten gisteren de halve finales. Die worden vanavond gelopen. Koers won net als in de eerste ronde zijn serie, maar hij vond het na afloop nog te voorbarig om te oordelen of hij echt in vorm is. “Dat weet ik pas na de halve finale. Dat wordt net een finale, iedereen is in vorm. Er gaan koppen rollen”, aldus Koers, die 1.46,52 liep.

Korving werd in de tweede ronde derde (13,44) achter de gevestigde namen Crear en Jackson, de wereldrecordhouder. De Nederlander liep een sterke race. “Hier heb ik drie kwart jaar voor getraind. Ik heb recht op een plaats bij de beste zestien”, zei de hordenloper. Een valse start die hij veroorzaakte, leek even roet in het eten te gaan gooien. Korving moest daardoor voorzichtig zijn en kwam als laatste uit de startblokken.

Tienkamper Marcel Dost verbeterde gisteren op twee onderdelen zijn persoonlijke record (verspringen en 400 meter). Hij stond vanmiddag na zeven onderdelen zeventiende. Ploeggenoot Jack Rosendaal moest gisteren na drie nummers geblesseerd opgeven.