Indonesië wendt zich tot Rusland voor straaljagers

JAKARTA, 6 AUG. Indonesië heeft gevechtsvliegtuigen besteld in Rusland, nadat het eerder dit jaar een order van negen Amerikaanse F-16's had geannuleerd wegens aanhoudende kritiek in het Congres op de situatie van de rechten van de mens in Oost-Timor.

Jakarta koopt twaalf Russische gevechtsvliegtuigen van het type Soechoj-30K en acht helikopters voor troepentransport van het type MI-17-1V. De straaljagers zijn bestemd voor de luchtmacht en de helikopters voor de commando's van Kopassus, een elite-eenheid van de landmacht. Dat heeft de Indonesische minister van Nationale Ontwikkelingsplanning, Ginanjar Kartasasmita, gisteren aangekondigd na onderhandelingen die twee maanden hebben geduurd.

De bewindsman zei dat de beslissing was gebaseerd op een “vergelijkende studie van verschillende gevechtsvliegtuigen en helikopters”. Hij suggereerde dat Jakarta nog meer wapenorders zal plaatsen in Rusland.

De Indonesische beslissing om zich voor nieuwe wapenaankopen tot Rusland te wenden is een ernstige tegenvaller voor de Amerikaanse wapenindustrie, die haar uiterste best doet om systemen te slijten op de snel groeiende Aziatische markt, waar de concurrentie moordend is. Analisten zijn van mening dat het besluit van Jakarta andere, vanouds goede klanten van de Amerikanen in de regio, zoals de Filippijnen, Thailand en Zuid-Korea kan aanmoedigen Russische wapens te kopen, die aanzienlijk goedkoper zijn dan vergelijkbare Amerikaanse systemen. De woordvoerder van president Clinton, Michael McCurry, zei destijds de annulering van de F-16-order te betreuren, maar beklemtoonde dat de VS “vasthouden aan hun positie aangaande de rechten van de mens”.

Kartasasmita omschreef de Soechoj als een technologisch geavanceerd toestel dat vliegt met een snelheid tweemaal die van het geluid en 3.000 kilometer kan afleggen zonder te tanken. De Russische straaljagers kosten elk 34 miljoen dollar. Het totale bedrag dat met de aankoop is gemoeid, zal later deze week worden bekendgemaakt. Krachtens het contract, dat nog deze maand in Moskou zal worden ondertekend, accepteert Rusland Indonesische palmolie, koffie en rubber als betaling voor het militaire materieel. Volgens minister Kartasasmita had de luchtmacht gehoopt op 20 gevechtsvliegtuigen, maar de order was wegens budgettaire beperkingen teruggebracht tot twaalf. Indonesië heeft voor het laatst Russische wapens besteld in de jaren zestig, onder het bewind van wijlen president Soekarno. (AP, Reuter)