Hulp aan Sint Maarten opgeschort

DEN HAAG, 6 AUG. De Nederlandse regering wacht met het uitkeren van 27 miljoen gulden voor verbetering van de luchthaven op Sint Maarten. Dat gebeurt in afwachting van een juridisch steekspel rond een lening voor de luchthaven, die in 1995 beschadigd raakte door de orkanen Luis en Marilyn.

Dat bevestigt een woordvoerder van het Kabinet voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken (KabNA). De juridische strijd gaat over een krediet dat de Italiaanse bank Mediocredito vijf jaar geleden verstrekte aan de vorige exploitant van de luchthaven. Met dit geld zou het vliegveld worden gemoderniseerd. Er is echter nooit iets gebeurd en het geld van de lening is verdwenen. De exploitant verkeert inmiddels in surseance van betaling. De Italiaanse bank eist het geld terug. Omdat het eiland zich garant heeft gesteld, bestaat het risico dat Sint Maarten aansprakelijk wordt gesteld. De luchthaven heeft inmiddels een nieuwe exploitant. In een brief aan de Kamer plaatst minister Voorhoeve (Antilliaanse Zaken) vraagtekens bij de situatie rond de luchthaven. Zijn juristen zoeken nu uit in hoeverre het eilandbestuur, de aandeelhouder van de luchthaven, in financiële problemen kan raken door de Italiaanse vordering.