Hoge winst BP

LONDEN, 6 AUG. Het Britse olieconcern BP heeft de nettowinst in het tweede kwartaal van dit jaar met 25,7 procent tot van 587 miljoen pond tot 738 miljoen pond (ruim 2,5 miljard gulden) zien stijgen. Dat is meer dan verwacht.

Over het eerste halfjaar ging het resultaat omhoog met 22,5 procent naar 1,49 miljard pond. De cijfers zijn berekend op basis van vervangingswaarde. Dat wil zeggen dat winsten of verliezen op voorraden buiten beschouwing blijven. BP kondigde een verhoging van het dividend aan.

Daarnaast gaat het concern eigen aandelen inkopen, wat gunstig is voor de koers. Het bedrijfsresultaat bij raffinage en verkoop steeg in het tweede kwartaal van 209 miljoen pond tot 307 miljoen pond, het hoogste niveau voor die periode in tien jaar. In de divisie exploratie en productie daarentegen ging de winst omlaag van 751 miljoen pond tot 694 miljoen pond als gevolg van de daling van de olieprijzen. Het bedrijfsresultaat in de chemie steeg van 114 miljoen pond tot 133 miljoen pond. De omzet van BP nam in het tweede kwartaal toe van 10,33 tot 10,81 miljard pond. Over het eerste halfjaar was er een groei van 20,7 tot 22,8 miljard pond. (KRF)