Buitenland positief over hulp Thailand, bevolking hamstert

ROTTERDAM, 6 AUG. In het buitenland is positief gereageerd op het financiële steunpakket voor Thailand van 12 tot 15 miljard dollar. In het land zelf zijn de reacties sterk negatief, de beurs daalde gisteren met ruim 3 procent.

Voor het in een ernstige financiële crisis verkerende Thailand is een steunpakket in de maak dat in totaal 12 tot 15 miljard dollar omvat. Japan zal veruit het grootste aandeel nemen in de financiële hulp die verder loopt via het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Thailand moet zelf ook een forse bijdrage leveren met bezuinigingen, de sluiting van meer dan de helft van de door schulden overladen financiële instellingen en een verhoging van de btw met eenderde.

Het steunpakket is het grootste van het IMF sinds de financiële reddingsoperatie twee jaar geleden voor Mexico.

De aangekondigde maatregelen zijn bij Het IMF, in Japan en in de VS met instemming begroet. IMF-topman Camdessus was vooral tevreden over de sanering van de financiële sector. De Japanse minister van Financiën Mitsuzuka voorspelde dat de schorsing van een groot aantal financiële instellingen de markten zal stabiliseren en zal bijdragen aan de Thaise economische ontwikkeling op langere termijn.

De Thaise premier Chavalit Yongchaiyudh kreeg in eigen land hevige kritiek incasseren op de sluitingen in de financiële sector, de veel 'slechte' onroerend-goedleningen heeft en al veel geld van de overheid heeft moeten lenen. Hij kreeg van lokale economen het verwijt de laatste kaart te hebben uitgespeeld teneinde het gebrek aan vertrouwen in de regering zelf te herstellen. De ingreep werd “te drastisch” genoemd.

Premier Chavalit deed vandaag veel moeite om paniek onder de Thaise bevolking te voorkomen. Hij kon echter niet verhinderen dat veel mensen deposito's en credit cards terugtrokken, voedsel hamsterden en goud kochten om zich tegen de gevolgen van het reddingsplan in te dekken.

Dit alles tegen de achtergrond van hardnekkige geruchten dat een aantal commerciële banken als volgende aan de beurt zijn om te worden gesloten. (Reuter, AP, AFP)