Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Brits advies bedrijfsbestuur

ROTTERDAM, 6 AUG. Een nieuwe Britse adviescommissie over de manier waarop ondernemingen worden bestuurd, wil het Amerikaanse en Britse systeem handhaven dat directeuren en toezichthoudende commissarissen samen in een board of directors zitten.

De commissie, die onder leiding staat van ICI-topman R. Hampel wijst het Duitse en Nederlandse stelsel, met een scheiding tussen directeuren en commissarissen, van de hand. De commissie, die gisteren zijn rapport uitbracht, doet ook aanbevelingen over de beloning van de commissarissen (non executive directors) en de stemprocedures op aandeelhoudersvergaderingen.

De commissie-Hampel is de derde die zich in het Verenigd Koninkrijk over deze zogeheten corporate governance-onderwerpen buigt. Hampel zei gisteren wel iets te zien in een samenvoeging van de praktische aanbevelingen van de drie commissies, al bleef onduidelijk hoe dat precies zou moeten. De aanbevelingen van met name de eerste commissie, genoemd naar voorzitter Cadbury, hebben ook in continentaal Europa ruime invloed.