Bosnische stad Jajce: moslims mogen terug

SARAJEVO, 6 AUG. Jajce, de door de Bosnische Kroaten beheerste stad in Centraal-Bosnië waar dit weekeinde alle moslims op brute wijze werden verdreven, krijgt een gemengde politiemacht, die moet garanderen dat de terugkeer van moslim-vluchtelingen ongestoord verloopt.

Dat hebben, onder druk van de internationale gemeenschap, de lokale Bosnisch-Kroatische machthebbers beloofd. De commandant van de VN-politie in Bosnië meldde gisteren dat de nieuwe, uit moslims en Kroaten bestaande politiemacht op 30 augustus aan het werk moet gaan. De bestaande politiemacht van Jajce - die is beschuldigd van medewerking aan de nieuwe 'etnische zuivering' van dit weekeinde - wordt ontbonden.

De autoriteiten in Jajce hebben gisteren verzekerd dat alle moslims die tijdens de oorlog uit Jajce en omstreken zijn gevlucht of verdreven, het recht hebben terug te keren.

Het afgelopen weekeinde werden alle moslim-vluchtelingen die de afgelopen maanden weer naar hun woningen in Jajce en omstreken waren teruggekeerd, opnieuw verdreven. Gemaskerde Kroaten, vaak dronken, gaven de moslims een half uur om te vertrekken. Een aantal huizen van moslims werd in brand gestoken en er viel een dode.

De internationale gemeenschap heeft ontsteld gereageerd. Gisteren sprak de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, van “een klap in het gezicht” van het vredesproces in Bosnië. Hij zei dat een bedrag van één miljoen mark aan hulp voor de wederopbouw van Jajce bij wijze van sanctie is geblokkeerd. Volgens de afspraken in het vredesakkoord hebben in Bosnië alleen 'open' gemeenten - gemeenten die vluchtelingen van elke etnische groep toelaten - recht op hulp. De VN-politiemacht in Bosnië heeft de moslim-autoriteiten van Zenica betrapt op het vasthouden van twee Bosnische Serviërs, tegen alle afspraken in. De twee krijgsgevangenen zaten al twee jaar op een geheime locatie in Zenica gevangen. In maart vorig jaar moesten de strijdende partijen al hun krijgsgevangenen hebben vrijgelaten. Op basis van klachten van familieleden van de twee vermoedde de VN-politie dat ze in Zenica werden vastgehouden, maar dit werd door de lokale autoriteiten steeds ontkend en bij aangekondigde bezoeken van de VN-politie aan de gevangenis van Zenica werden ze niet aangetroffen.

Vorige week werden de twee ontdekt bij een niet-aangekondigd bezoek. De plaatselijke autoriteiten kregen tot gisteren de tijd te bewijzen dat ze terecht gevangen zaten. Toen ze dat niet konden, werden de twee Serviërs gisteren uit Zenica opgehaald en in Banja Luka, in het gebied van de Bosnische Serviërs, vrijgelaten. (Reuter, AP)