Boetes voor boeren wegens mestboycot

BREDA, 6 AUG. De rechtbank in Breda heeft gisteren ongeveer vijftig boeren uit West- en Midden-Brabant veroordeeld tot een boete van 600 gulden omdat zij hebben meegedaan aan de mestboycot. In Den Bosch werd voor de economische politierechter gisteren 600 gulden boete geëist tegen negentien veehouders uit het noordelijke gedeelte van de provincie voor hetzelfde vergrijp.

De boeren hadden geweigerd formulieren in te sturen met gegevens over hun mestproductie. De straffen in Breda waren conform de eis van de officier van justitie. Twee agrariërs moeten vijfhonderd gulden betalen. Zij deden aanvankelijk mee aan de actie maar leverden uiteindelijk hun administratie in, zij het te laat. Twee anderen werden vrijgesproken omdat er fouten stonden in hun dagvaarding.

De rechtbank in Breda verwierp alle verweren van de twee advocaten die hadden gepleit voor nietigheid van de dagvaarding, niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie, ontslag van rechtsvervolging en vrijspraak. Verder was een beroep gedaan op het Securitel-arrest, maar ook dat verweer werd gepasseerd.

In Den Bosch hoorde één van de veehouders vijfhonderd gulden eisen omdat hij eind juni alsnog zijn formulier in Assen heeft ingeleverd.

Tijdens deze zaak waren zes veehouders aanwezig. Een week geleden stonden al 25 veeboeren terecht en volgende week dinsdag moet de laatste groep van 25 voorkomen. Alle verdachten horen hun vonnis op 26 augustus.

Circa 10.000 boeren in het hele land hebben meegedaan aan de boycot. Hoewel de actie inmiddels is gestopt en de veehouders hun formulier over het afgelopen jaar wel insturen, heeft dat niet geleid tot het generaal pardon waarop zij hoopten. (ANP)