Bliksembezoek kroonprins Jordanië aan Jeruzalem

TEL AVIV, 6 AUG. Niet de Jordaanse koning Hussein zelf maar diens broer, kroonprins Hassan, brengt vandaag (in gezelschap van de Jordaanse premier en minister van Buitenlandse Zaken) een bliksembezoek aan Jeruzalem. Premier Benjamin Netanyahu had gisteren bekend laten maken dat Hussein zelf naar Jeruzalem zou komen.

Netanyahu liet vanmorgen echter doorschemeren dat de Jordaanse vorst dat weigert. Hussein zou wegens de Israelische bouw in Jeruzalem bij Har Homa/Jebel Abu Gnheim en de verwoesting van Palestijnse huizen in de hoofdstad het moment niet gunstig achten om Netanyahu in Jeruzalem te ontmoeten. In de Jordaanse hoofdstad, Amman, wordt gezegd dat de Jordaanse vorst niet met lege handen uit Israel terug wilde komen en daarom vandaag eerst kroonprins Hassan stuurt. Ook zou hij in Amman de resultaten willen afwachten van de nieuwe missie van Dennis Ross, de Amerikaanse bemiddelaar in het Midden-Oosten. De Amerikaan wordt eind deze week verwacht.

Volgens het bureau van Netanyahu heeft koning Hussein de Israelische premier uitgenodigd volgende week een bezoek aan Amman te brengen. Jordanië heeft dat vooralsnog niet bevestigd. Bronnen in Amman zeggen dat er wel een uitnodiging is aan Netanyahu om te komen maar dat een datum kennelijk nog niet is vastgesteld.

De haast waarmee het bureau van Netanyahu de komst van koning Hussein aankondigde, wordt in de Israelische media vandaag uitgelegd als een teken van politieke 'vereenzaming'. Terwijl president Ezer Weizman een uitnodiging heeft gekregen om naar Washington te komen houdt de Amerikaanse president Bill Clinton Netanyahu politiek op een afstand omdat hij ontevreden is over Netanyahu's oppositie tegen het vredesproces van Oslo.

Gisteren drukte de Egyptische president, Hosni Mubarak, de Israelische minister van Buitenlandse Zaken, Levy, in Kairo op het hart dat de economische strafmaatregelen tegen de Palestijnen, in het bijzonder de afgrendeling van de Palestijnse gebieden, de positie van Yasser Arafat verzwakken. De Egyptische leider waarschuwde Israel dat de ondermijning van het Palestijnse zelfbestuur koren op de molen is van de moslim-extremistische Palestijnse oppositie. Intussen heeft Washington de regering-Netanyahu opgeroepen de overmaking van over de honderd miljoen gulden, die na de bomaanslag in Jeruzalem werd opgeschort, aan het Palestijnse zelfbestuur te hervatten. Dit geld, onder door Israel voor de Palestijnen geïnde invoerbelastingen, is bestemd voor het betalen van de salarissen van het Palestijnse ambtenarenapparaat.

In de Knesset, het parlement, hebben woordvoerders van de Arbeidspartij gisteren de dwangmaatregelen van de regering-Netanyahu tegen het Palestijnse zelfbestuur scherp gehekeld. Zij betoogden dat deze maatregelen de vertrouwenscrisis tussen Israel en de Palestijnen verdiepen en daardoor de bijl leggen aan de wortels van het akkoord van Oslo. Tijdens overleg tussen de partijen liepen de emoties zo hoog op dat een parlementslid zelfs zei dat “Netanyahu moet worden onthoofd”. Later bood hij zijn verontschuldigingen voor deze uitspraak aan die hij naar zijn zeggen in overdrachtelijke zin had gebruikt.

    • Salomon Bouman