VN: rebellen Angola schenden vredesakkoord

LUANDA, 5 AUG. De voormalige rebellenbeweging UNITA in Angola houdt zich niet aan het vredesakkoord van 1994. Bemiddelaars uit de VS, Rusland en Portugal zijn tot de conclusie gekomen dat UNITA “geen stappen van betekenis” heeft gezet om de jongste resolutie van de Veiligheidsraad uit te voeren.

Die gaf de beweging tot 15 augustus de tijd om inzicht te geven in haar militaire kracht en van haar radiozender een “niet-partijdig” station te maken. Deze ondubbelzinnige veroordeling van UNITA werd gisteren uitgesproken door de speciale gezant van de Verenigde Naties in Angola, Alioune Blondin Beye.

Het Angolese vredesproces staat onder zware druk. Het regeringsleger is doende grote hoeveelheden militair materieel, waaronder tanks, pantserwagens en luchtafweergeschut, te verplaatsen naar het binnenland en bereidt zich kennelijk voor op een militaire krachtmeting met de UNITA. (AP, Reuter)