Veertien jaar cel voor een joint

SINGAPORE, 5 AUG. Alan Loo Pei Xiang, een zestienjarige jongen uit Singapore, zit de komende vijftien jaar achter de tralies en krijgt daar, uitgesmeerd over zijn gevangenschap, 24 stokslagen te verwerken.

Loo werd gisteren door een Singaporese rechtbank veroordeeld voor het handelen in en consumeren van 'cannabis', een softdrug die in de stadstaat verboden is. In Singapore staat de doodstraf op het bezit van vijftien gram heroïne.

Loo, door zijn advocaat omschreven als een “werkloos kind van gescheiden ouders”, werd begin dit jaar opgepakt toen hij een taxi verliet en een plastic zak vol cannabis ontving van een vrouw. Deze 37-jarige Maleisische Low Siu Thail, die acht maanden zwanger is, werd gisteren veroordeeld tot veertien jaar cel.

De veroordeling van Loo is voor zover bekend de zwaarste die een Singaporese tiener ooit heeft gekregen. Zijn straf tekent de harde aanpak van het groeiende drugsgebruik onder jongeren door de Singaporese autoriteiten.

De afgelopen maanden deed de centrale narcoticabrigade vele nachtelijke invallen in discotheken en 'karaoke-lounges' en werden tientallen jongeren betrapt op het bezit van softdrugs, waaronder veel 'xtc-pillen'.

De uitspraak van rechter John Ng, die Loo en Low gisteren samen veroordeelde, haalde vanmorgen de voorpagina van de Straits Times, het regeringsgezinde dagblad van Singapore.

De Singaporese regering hoopt dat de uitgebreide aandacht voor de veroordeling van Loo afschrikwekkend zal werken op de tienerjeugd in het land.

Singapore maakt zich zorgen over de stijgende criminaliteit onder jongeren en probeert die trend op alle mogelijke manieren te keren. Onlangs verboden de autoriteiten zelfs zogeheten 'theefeestjes' voor jongeren onder de zestien uit angst voor 'bendevorming'.

    • Max Christern