Tweede verdachte van doorspelen politie-informatie

ROTTERDAM, 5 AUG. De politie heeft een tweede verdachte aangehouden in een onderzoek van de rijksrecherche naar het doorspelen van politie-informatie naar de onderwereld. De man meldde zich zelf bij het korps in Sint Willibrord.

Vorige week werd bekend dat in het kader van dat onderzoek een medewerker van de afdeling 'bedrijfssecurity' van PTT Telecom is aangehouden. De man, een oud-politieagent, beschikte over vertrouwelijke informatie over recherche-onderzoeken en wordt ervan verdacht deze te hebben verkocht aan criminelen. De tweede verdachte, een vrachtwagenchauffeur bij wie vrijdag huiszoeking werd verricht, heeft informatie van de Telecom-medewerker “voor dubieuze zaakjes” gekocht, aldus een woordvoerder van justitie in Amsterdam. De man heeft zich na de huiszoeking eigener beweging bij de politie gemeld.

Het onderzoek van de rijksrecherche, dat wordt geleid door de Amsterdamse officier van justitie F. Teeven, is volgens justitie een gevolg van een huiszoeking die in maart werd verricht bij het private recherchebureau CIO uit Etten-Leur. Daarbij werden honderd computerdiskettes in beslag genomen. CIO wekte eerder de argwaan van justitie omdat het bureau via een onderzoek naar opsporingsmethoden van justitie probeerde een verdachte cocaïnehandelaar vrij te krijgen. Dit onderzoek, verricht in opdracht van de Amsterdamse advocaat A. van der Plas, bracht de raadsvrouw ertoe officier van justitie Teeven te beschuldigen van meineed.

Volgens directeur P. Velrath van CIO is de suggestie van betrokkenheid van zijn bureau bij het doorverkopen van vertrouwelijke recherche-informatie een represaillemaatregel van justitie. Volgens Velrath is officier van justitie Teeven hier de gangmaker achter. “Wij hebben in dat onderzoek voor advocaat Van der Plas keihard aangetoond dat van de kant van de opsporingsautoriteiten meineed is gepleegd. Daar worden we nu voor teruggepakt.”

Volgens Velrath, wiens bureau na de huiszoeking te horen kreeg dat het werd verdacht van omkoping en valsheid in geschrifte, wordt zijn bedrijf ten onrechte in verband gebracht met de aangehouden Telecom-medewerker. Velrath zegt de man als oud-collega van de politie te kennen. “Hij heeft mijn 25-jarige bruiloft bezocht. Maar informatie, van welke aard ook, heeft hij nooit aan ons doorgegeven.” KPN, het moederbedrijf van PTT Telecom, kon vanochtend nog altijd geen commentaar geven op de zaak.