Tories verwijten Labour de media te desinformeren

LONDEN, 5 AUG. Het “volstrekt uit de lucht gegrepen verhaal” over de laatste, Conservatieve gouverneur van Hongkong, John Patten, die staatsgeheimen zou hebben laten uitlekken, is door de Britse Labourregering doelbewust verspreid om aandacht van de eigen vuile was af te leiden.

Dat verwijt komt van Brian Mawhinney, voormalige partijvoorzitter van de Conservatieven en tegenwoordig schaduwminister van Binnenlandse Zaken. Volgens Mawhinney zijn de bewijzen “overweldigend” dat Labour zich afgelopen weekeinde op grote schaal heeft schuldig gemaakt aan het manipuleren van de media. Die operatie werd vanuit de ambtswoning van de premier geleid, namens de premier, dus Tony Blair “kan niet zijn handen in onschuld wassen alleen maar omdat hij op vakantie in Italië is”, zegt Mawhinney.

De Britse pers heeft de nieuwe regering sinds haar aantreden op 2 mei bijna onafgebroken bewierookt. Maar juist nu de eerste honderd dagen van het kabinet-Blair er bijna op zitten, ziet de regering zich geconfronteerd met affaires die haar smetteloze reputatie besmeuren. De Conservatieven beweren dat Lord Simon, de vroegere topman van British Petroleum, tegenwoordig staatssecretaris voor Handel, met aandelen heeft gesjoemeld. Een Lagerhuislid van Labour heeft zelfmoord gepleegd nadat hij vermoedelijk door partijgenoten was belasterd. Daar kwam eind vorige week nog bij dat minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, na 28 jaar huwelijk zijn vrouw verliet om te gaan samenwonen met zijn secretaresse. Voor Britse media, ook voor de serieuze, zijn overspel en echtscheiding nog altijd voorpaginanieuws.

De Conservatieve schaduwminister Mawhinney kan zich best voorstellen dat Labour de aandacht van Cooks privé-bezigheden wenste af te leiden. Cooks gedrag staat in zijn ogen haaks op de hoogstaande ethische beginselverklaringen die de bewindsman bij herhaling aflegt.

Woordvoerders van de regering bevestigden zondag dat er een onderzoek loopt naar het uitlekken van vertrouwelijke informatie over een geheim pact dat Groot-Brittannië en China in 1987 sloten. Journalisten kregen zaterdag al een telefoontje van Labour dat ze die onthulling konden verwachten. Gesuggereerd werd dat het onderzoek werd uitgevoerd door MI6, de buitenlandse veiligheidsdienst. Maar gisteren bleek dat niet eens de politie is ingeschakeld, en dat het een intern onderzoek van Buitenlandse Zaken betreft.

Staatssecretaris zonder portefeuille Peter Mandelson ontkende gisteren de beschuldigingen.