The Hot Spot

The Hot Spot (Dennis Hopper, 1990, VS), SBS6, 20.25-22.30u.

Voor een moderne film noir, zoals de film te boek staat, is The Hot Spot (Dennis Hopper, 1990) veel te kleurig en bevat hij veel te veel seks. Konden typische noir-heldinnen als Joan Crawford, Barbara Stanwyck of Rita Hayworth een sigaret roken op een manier die niets aan de verbeelding overliet, voor Virginia Madsen is die sigaret slechts een flauw opmaatje voor het suggestief langs de broek van Don Johnson naar beneden glijden, terwijl de camera ergens ter hoogte van zijn moeilijk kijkende gezicht blijft hangen. Het is niet eens overtuigende seks.

The Hot Spot is de vijfde film die Dennis Hopper regisseerde na zijn overweldigende debuut met Easy Rider (1969). Hoppers filmografie als regisseur ziet er een stuk minder indrukwekkend uit dan de lijst rollen die hij in de regie van anderen op zijn naam schreef.

Het lijkt wel alsof hij steeds heeft gezocht naar nóg een stel vrijbuiters om te portretteren, maar daar nooit meer in is geslaagd. Of het nou politie-agenten (Colors, 1988) of gangsters (Backtrack, 1990) zijn. De door Don Johnson in The Hot Spot neergezette Harry Maddox had zo'n echte Hopper-held kunnen zijn. Een man zonder toekomst of verleden die neerstrijkt in een naamloos oord in Texas. Hij verkoopt wat auto's, brengt een paar vrouwen het hoofd op hol, beraamt een misdaad en speelt voor wreker.

De plot van de film is helemaal niet zo onaardig, bij vlagen zelfs verrassend en de voornaamste reden dat Johnson overeind blijft. De zwarte Studebaker Golden Hawk waarmee hij door de Texaanse troosteloosheid rijdt, geeft hem veel meer klasse en flair dan de zwarte Ferrari die hij als Sonny Crocket in de televisieserie Miami Vice ter beschikking had.

Naar verluidt hadden regisseur Hopper en ster Johnson de hele draaiperiode ruzie. Wellicht verklaart dat de verveelde uitdrukking waarmee Johnson zich door de scènes sleept. Misschien had ook Hopper veel liever Harry Maddox zelf gestalte gegeven. Hij had immers vier jaar eerder in David Lynch' Blue Velvet bewezen heel goed met het personage van een nouveau noir-held uit de voeten te kunnen.

    • Dana Linssen