Thailand: 12 tot 15 miljard dollar lenen van IMF

BANGKOK, 5 AUG. Thailand gaat van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) 12 tot 15 miljard dollar lenen voor een economisch noodplan. De Thaise minister van Financiën, Thanong Bidaya, maakte vanmorgen bekend dat hierover met het IMF overeenstemming is bereikt. De overeenstemming die nu tussen de Thaise regering en het IMF is bereikt omvat ook versoberingsmaatregelen.

Daarnaast wordt meer dan de helft van de 91 financiële instellingen in het land gesloten. Door de sluiting van nog eens 42 financiële instellingen komt het totale aantal sluitingen op 58. Er komt een verzekeringsprogramma voor bankdeposito's. De gesloten financiële instellingen moeten een sterke partner zoeken, anders zullen door grotere worden overngenomen. De nieuwe Bankpresident Chaiyawat Wibulswasdi zei dat de centrale bank al 15,6 miljard dollar heeft uitgeleend aan financiële instellingen om ze overeind te houden. De Thaise autoriteiten stellen zich volgens minister Bidaya verder ten doel een buitenlandse reserve van 25 miljard dollar te handhaven, het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans te verminderen, de inflatie terug te dringen en de omzetbelasting te verhogen. De Thaise economie raakte de afgelopen maanden in een neerwaartse spiraal door een forse daling van de export, excessieve leningen door financiële instellingen aan de onroerend-goedsector en grote leningen in buitenlandse valuta door ondernemingen. De crisis leidde tot een val van de baht, de Thaise munt. Ook andere munten in Zuidoost-Azië werden daarop gedevalueerd. (Reuter, AP, AFP)