SPD-rivalen etaleren mannenvriendschap

Gerhard Schröder en Oskar Lafontaine gelden als mogelijke SPD-kandidaten voor het kanselierschap. De eerste maakt meer kans tegen Helmut Kohl, maar geldt ook als een 'groot risico'.

BONN, 5 AUG. Gerhard Schröder en Oskar Lafontaine willen allebei bondskanselier worden van Duitsland. Dus werken de twee sociaal-democraten aan hun imago.

Gisteren lokten de rivalen de Duitse pers naar het 'koninkrijk' van Lafontaine, het Saarland, de kleine deelstaat die tegen Frankrijk aanleunt. De SPD-voorzitter had een 'magisch plekje' uitgezocht bij een grote bocht van de rivier de Saar, waar ze met hun dames poseerden. Lafontaine met zijn blonde Christa (Müller). Schröder met zijn nieuwste vlam Doris (Köpf), ook blond.

De plek was niet toevallig gekozen. Al drie keer hebben Oskars foto's bij de Saar-bocht hem aan de overwinning in Saarland geholpen. Het is een plek voor triomferende sociaal-democraten. Maar wie zal het deze keer worden: Schröder, de matador uit Hannover, of de Napoleon van Saarland?

Ook gisteren bleef de SPD-kandidaat, die het bij de verkiezingen in september volgend jaar tegen Helmut Kohl gaat opnemen, een goed bewaard geheim. Er werd vooral vrolijk in de camera's gekeken. Het hoogtepunt van het uitstapje vormde een boswandeling van de twee Männerfreunde. Of de SPD-voorzitter eruit was wie de kandidaat zou zijn, probeerde een verslaggever nog dapper. “We hebben over alles gesproken wat belangrijk is, behalve over kandidaten”, zei Lafontaine zoetgevooisd.

Ook waren beide politici voorbereid op de onvermijdelijke vraag over die andere Männerfreunde, die lang geleden met hun wandelingen een grote attractie vormden: Franz Josef Strauss, de vroegere 'koning' van Beieren die kanselier wilde worden en Helmut Kohl, die hetzelfde ambt ambieerde. CDU-voorzitter Kohl wist de vijandigheden met zijn tegenstander in een heuse 'mannenvriendschap' om te zetten. Hij had zo zijn eigen manier om met de ambitieuze Beier om te gaan. Strauss mocht zijn show opvoeren, Kohl bleef de regisseur.

Nu is Lafontaine geen Kohl en Schröder geen Strauss, maar net als destijds zijn beide kandidaten een toonbeeld van harmonie. Natuurlijk maken ook zij al langer wandelingen met elkaar. “We zijn al jaren echte Männerfreunde”, vertrouwde Lafontaine de pers toe. “We begrijpen elkaar niet alleen bij het wandelen, maar ook politiek en persoonlijk”, vulde Schröder aan.

Het is echter geen geheim dat tussen de twee grote politieke meningsverschillen bestaan. De 'linkse' Lafontaine zet al zijn kaarten op het klassieke verkiezingsthema van de SPD: de sociale kwestie. Nog nooit was de situatie “zo ernstig”, met een massawerkloosheid en almaar dalende koopkracht voor de gewone man. Schröder, een realo, wil de CDU op eigen terrein verslaan: ecologie is 'uit', economie is 'in', Duitsland is vol. Zodra buitenlanders de wet overtreden, moeten ze sofort raus.

Schröder is het al gelukt om Kohls CDU nerveus te maken. In de maandelijkse opiniepeilingen ligt Schröder ver voor op Kohl als bondskanselier. Ook geldt hij als een veel populairder SPD-kandidaat dan Lafontaine. Het programma van de SPD wordt pas duidelijk met de benoeming van een kandidaat. Daarover wordt pas laat, in de lente van volgend jaar, beslist, bevreesd als de partij is dat haar kandidaat nog voor de verkiezingen wordt gefileerd.

Schröder geldt binnen de SPD ook als een groot 'risico'. Met zijn bravoure en soms onbedachtzame uitspraken twijfelt menigeen in de partij aan zijn politieke standvastigheid. Extra vervelend voor Schröder is dat hij hinderlijk wordt belaagd door zijn vorige echtgenote. Jarenlang waren zij in Nedersaksen een droompaar, dat zich op feesten en partijen warmliep om de Clintons van de Bondsrepubliek te worden. Totdat de 53-jarige Gerhard ook van zijn derde echtgenote genoeg had en verliefd werd op een 34-jarige journaliste van het weekblad Focus. Dat liet Hiltrud, die zich al verheugde op de rol van Hillary, niet op zich zitten. Vorige week deed ze een boekje open over het 'ware gezicht' van de man die kanselier wil worden.

Gerhard is een opportunist die niet alleen van vrouwen wisselt als dat hem uitkomt, maar ook van politieke opvattingen, vertrouwde Hiltrud de kiezers toe. Oskar lacht in zijn vuistje. Hier heeft hij een streepje voor. Met Christa - zijn nummer drie - kreeg hij onlangs een zoontje: Carl Maurice. En daar houden de kiezers van.

    • Michèle de Waard