Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Seropositieve vrouw om beet veroordeeld

ROTTERDAM, 5 AUG. De rechtbank in Almelo heeft vandaag een 25-jarige vrouw veroordeeld tot 24 maanden celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De seropositieve vrouw werd in april betrapt op winkeldiefstal in haar woonplaats Enschede. Bij haar aanhouding beet ze een beveiligingsbeambte in de hand.

Aanvankelijk werd de vrouw poging tot doodslag ten laste gelegd. Zij had tegen de beveilingsbeambte geroepen hem een dodelijke ziekte te zullen bezorgen. Een deskundige verklaarde tijdens de zitting dat de kans dat hiv door een beet wordt overgebracht ongeveer één op een miljard is.

Op grond van deze kleine kans achtte de rechtbank poging tot doodslag niet bewezen. De officier van justitie liet de tenlastelegging vallen. Een woordvoerster: “Als iemand roept dat hij een ander gaat vermoorden en hem vervolgens een klap in het gezicht geeft, kan ook geen poging tot doodslag ten laste worden gelegd.”

Ook als achteraf wordt vastgesteld dat de veiligheidsfunctionaris seropositief is geraakt, kan juridisch-technisch niet worden bewezen dat dit komt door de beet van de verdachte. Het slachtoffer krijgt in november uitsluitsel.