Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Naast de perikelen rond Schiphol aandacht voor de dreigende ontruiming van Ruigoord met commentaar van iemand die betrokken was bij de acties rond Amelisweerd begin jaren tachtig. Verder een aflevering in de serie over mensen die hun leven in dienst stellen van een naaste. Ned.3, 22.36-23.10u.

DOCUMENTAIRES

Sichuan: Land of wonders. In het berggebied van de provincie Sichuan in China zijn nog diersoorten te vinden die elders uitgestorven zijn, zoals reuzensalamanders, panda's en allerlei apensoorten. Ned.2, 20.20-20.50u.

Indien - Der Elefant erwacht. Vijfdelige documentaire over India, dat binnenkort vijftig jaar onafhankelijkheid viert. In de eerste aflevering aandacht voor de maharadja's wier politieke macht sinds de onafhankelijkheid sterk verminderd is. Hun maatschappelijke invloed valt daarentegen niet te onderschatten. Duitsl.2, 21.00-21.45u.

People's century. Herhaling van een serie documentaires waarin de geschiedenis van de 20ste eeuw wordt verteld door degenen die de geschiedenis meegemaakt hebben. In Breadline - 1929 aandacht voor de Grote Depressie, de hoge werkloosheid en lage lonen, het opkomend fascisme in Europa en de New Deal van president Roosevelt in de VS. BRTN2, 21.05-21.59u.

Killing time. Britse documentaire over de herverdeling van tijd en arbeid. Het werkende deel van de bevolking heeft vaak weinig (vrije) tijd, terwijl werkzoekenden tijd over hebben. Ned.2, 23.25-0.10u.

AMUSEMENT

Ruby Wax meets. Ruby Wax gaat op bezoek bij de Engelse actrice Helen Mirren, bekend van onder meer de tv-serie Prime Suspect, en praat met de actrice Juliane Margulies, die de rol van zuster Hathaway speelt in de ziekenhuisserie ER. Ned.3, 19.54-20.25u.

Rémi ziet sterren. De twee vrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield besloten zelf ijs te maken en openden hun eerste winkel in 1978. Op dit moment wordt hun milieuvriendelijk en met natuurlijke ingrediënten gefabriceerde ijs in salons over de hele wereld verkocht. Rémi van der Elzen gaat op bezoek bij de succesvolle ijsverkopers. Ned.1, 20.32-21.08u.

Borreltijd. In dit 'bak- en praatprogramma' van Pieter Kramer, Arjan Ederveen en Tosca Nitterink uit 1996 zijn herhalingen van Kreatief met kruk te zien. En de presentatoren Peter van de Pood en Ellen B. borrelen met Nico van Eigen huis & tuin. Ned.3, 23.10-23.50u.

Late show with David Letterman. Met Julia Roberts en de komiek Jonathan Katz. RTL5, 23.45-0.35u.

SPORT

WK Atletiek. Rechtstreeks verslag van de WK Atletiek vanuit Athene. BBC2, 18.00-21.00u., Ned.2, 18.20-20.20u. Morgen, BBC2, 16.30-21.00u. en Ned.2, 16.55-18.25u.

KUNST

...Hexen, fliegen, unsterblich sein. Portret van de 41-jarige kunstenares Andrea Rausch, die haar fantasievolle gedachtenwereld in beelden vat. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

FILMS

The Hot Spot (Dennis Hopper, 1990, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.25-22.30u.

Shakedown / Blue Jean Cop (James Glickenhaus, 1988, VS). Actiethriller van de regisseur van 'The Exterminator' waarin advocaat Peter Weller de moord door een drugsdealer op een mogelijk corrupte politieman onderzoekt. RTL5, 20.30-22.30u.

Thief / Violent Streets (Michael Mann, 1980, VS). Gestileerde, harde misdaadfilm van de producent van tv-serie 'Miami Vice'. James Caan krijgt in de gevangenis opleiding tot meester-kraker en leert in de buitenwereld zeer nuttige overlevingstechnieken. Storende synthesizermuziek van Tangerine Dream. Duitsl.3-West, 22.00-23.57u., nagesynchroniseerd.

Operation War Zone (Ted Prior, 1989, VS). Potsierlijke Vietnamoorlogsfilm toont Amerikanen in heldenrol. Veronica, 22.15-0.05u.

Nur über meine Leiche (R. Matsutani, 1995, Duitsland). Geöliede, amusante zwarte komedie van debutant Matsutani. Om aan de hel te ontkomen moet een vermoorde macho een drietal gefrustreerde vrouwen bewijzen dat liefde bestaat. Hij krijgt hulp van zijn in een kalkoen gereïncarneerde moeder. BRTN1, 22.50-0.32u.

Waterland (Stephen Gyllenhaal, 1992, Engeland/VS). Adaptatie van 'onverfilmbare' roman van Graham Swift door de regisseur van 'Paris Trout'. Met Jeremy Irons als de wanhopige geschiedenisleraar die zijn leerlingen verhaalt over zijn traumatische jeugd in de Britse streek The Fens. Sinead Cusack speelt zijn getourmenteerde vrouw. Duitsl.2, 0.25-1.55u., nagesynchroniseerd.

Fathom (Leslie H. Martinson, 1967, Engeland). Onschuldige spionagekomedie met hoofdrol van en veel aandacht voor het fysiek van Raquel Welch. BBC1, 0.55-2.30u.

Gritta vom Rattenschloss (Jürgen Brauer, 1985, DDR). Middeleeuws sprookje voor de jeugd. Dochter van excentrieke graaf is met hulp van bevriende ratten boosaardige stiefmoeder en abdis te slim af. Morgen, Duitsl.2, 9.30-11.00u.

Ziegfeld Follies (Vicente Minnelli, 1946, VS). Ongelijksoortige scènes in revue-compilatie, bij elkaar gefantaseerd door een overleden producent in de hemel, met nagenoeg alle grote musical-sterren van de jaren dertig en veertig: Fred Astaire, Lucille Ball, Fannie Brice, Lena Horne, Esther Williams, Judy Garland, Gene Kelly, Victor Moore. Morgen, Duitsl.1+2, 11.04-12.55u., nagesynchroniseerd.

Le grand carnaval (Alexandre Arcady, 1983, Frankrijk). Curieus, postmodern mengsel van komedie en historisch drama. Een Franse burgemeester en een Algerijnse kroegbaas ontdekken dat ze halfbroers zijn. Morgen, TV5, 13.00-15.00u.