Scepsis in VS over maatregelen China voor liberalisering

WASHINGTON, 5 AUG. De Verenigde Staten hebben het pakket maatregelen afgekeurd, waarmee China zijn markt wil liberaliseren om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Charlene Barshefsky noemde het pakket teleurstellend, maar zij sloot niet uit dat China vóór oktober met verdere maatregelen zal komen. Eind oktober ontvangt Clinton de Chinese president Jiang Zemin.

China kondigde vorige week tijdens onderhandelingen in Genève plannen aan om handelsbarrières op te heffen voor de bank- en effectensector. Het land wil toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie, het orgaan waarin 131 lidstaten regels opstellen voor de internationale handel. Maar volgens de Verenigde Staten is daar meer voor nodig.

Barshefsky: “China heeft niet de wil getoond de economische hervormingen door te voeren die noodzakelijk zijn voor de toetreding tot de WTO.”

Woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad Anne Luzzatto beschouwde de onderhandelingen niet als een volledige mislukking. “Als de Chinezen bereid zijn serieus te onderhandelen, willen wij weer aan tafel aanschuiven.”

De Verenigde Staten zien de onderhandelingen over het WTO-lidmaatschap als een goede gelegenheid om de Chinese markt open te breken en de handelsongelijkheid tussen beide landen op te heffen. De laatste jaren is de balans steeds onevenwichtiger geworden in het voordeel van China.

Volgens Greg Mastel, China-deskundige van het Economic Strategy Institute, zouden de Chinese onderhandelaars wel verder willen gaan, maar kampen zij met interne tegenwerking. “De Chinese inefficiënte staatsondernemingen verzetten zich met hand en tand tegen de concurrentie van buitenlandse bedrijven op hun thuismarkt.” (AP, APE, AFP)