Recordwinst voor Nokia

ROTTERDAM, 5 AUG. Het Finse Nokia, de op een na grootste producent van mobiele telefoons, heeft de netto winst in het tweede kwartaal van dit jaar ruim zien verdubbelen in vergelijking met een jaar eerder tot 1,33 miljard Finse mark (498 miljoen gulden) bij een omzet die steeg van 8,95 tot 13,06 miljard mark.

Vooral hogere verkopen van mobiele telefoons stuwden Nokia zowel in omzet als in winst naar het hoogste kwartaalresultaat ooit. Dat heeft Nokia gisteren bekendgemaakt. De winst van Nokia overtreft, evenals die van concurrent Ericsson twee weken geleden, de verwachtingen van analisten. Het concern beleefde vorig jaar een magere periode, vooral doordat het nieuwe digitale mobiele telefoonmodel van Nokia op zich liet wachten. Met name Amerikaanse gebruikers hielden langer vast aan hun traditionele analoge telefoontjes dan voorzien. De relatief oudere exemplaren, waren aan een pittige prijsdaling onderhevig. Nokia moest in die periode wel de ontwikkelingskosten opbrengen, terwijl daar nog geen inkomsten tegenover stonden. De topman van Nokia, Jorma Ollila, verklaarde gisteren dat Nokia marktaandeel gewonnen heeft in de markt voor mobiele telefoons. De prijserosie van de kleine telefoons is verminderd. Volgens Ollila heeft de markt de mogelijkheid van nieuwkomers overschat. Philips, een van die nieuwkomers, had in het tweede kwartaal van dit jaar te kampen met problemen in mobiele telefonie.