Patiënt uit 't Blauwbörgje weer thuis

GRONINGEN, 5 AUG. De 62-jarige Alzheimer-patiënt R. Mulder, van wie de familie een aanklacht heeft ingediend tegen het Groningse verpleeghuis 't Blauwbörgje, is sinds gisteren weer thuis. “Hij zit weer op zijn stoel. Hij heeft alweer een bord brinta en gele vla gegeten. Hij geniet van de televisie en het uitzicht over het parkje”, zegt zijn ex-vrouw en voornaamste verzorgster M. Mulder.

De familie liet Mulder op zaterdag 19 juli van 't Blauwbörgje overbrengen naar het Martiniziekenhuis, omdat het verpleeghuis de patiënt zou hebben willen laten uitdrogen om hem een zachte dood te bezorgen. De familie zegt daarover niet te zijn ingelicht. Pas toen de dochter vroeg waarom haar vader geen vochtinfuus kreeg toegediend, zou een verpleegkundige hebben gezegd dat dat in strijd was met “het uitdrogingsbeleid”.

In het ziekenhuis is Mulder volgens zijn ex-vrouw opgeknapt. “Op zijn manier geniet hij nu weer van het leven. Hij zit in zijn eigen vrolijke wereldje. Ik begrijp nog steeds niet waarom hij moest sterven.”

Mulder stopte volgens haar in 't verpleeghuis plotseling zelf met eten en drinken. Het beleid van 't Blauwbörgje is dan, zoals in veel andere verpleeghuizen, om het eten en drinken niet op te dringen. “Maar dit ging zo plotseling. Daar hadden ze wat tegen moeten doen.” Nadat hij in het ziekenhuis wel een vochtinfuus had gekregen, at hij een dag later al weer, aldus de vrouw.

Mulder is volgens haar nog niet dezelfde van voor het tijdelijke verblijf in 't Blauwbörgje. “Hij liep toen dagelijks twee keer een rondje door het park en voetbalde met kinderen. Nu moet hij weer leren lopen.”

Maar ze zegt goede hoop te hebben dat hij verder opknapt. “Hij had altijd een goede conditie. Hij was vroeger melkboer en een goede voetballer.”