Oppositie verenigd tegen Peronisten

BUENOS AIRES, 5 AUG. De twee grootste oppositiepartijen in Argentinië hebben een pact gesloten om bij de Congresverkiezingen van 26 oktober samen te werken tegen de Peronisten van president Carlos Menem.

In de hoofdstad en de provincie Buenos Aires, de belangrijkste kiesdistricten van het land, dienen de partijen een gezamenlijke lijst in. In oktober wordt gestemd voor de helft van de zetels in het Huis van Afgevaardigden. Menems Peronisten kunnen daar hun meerderheid verliezen.

De centristische Radicale Burgerunie en de linkse Frepaso Coalitie willen ook een gezamenlijke kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 1999. Oud-president Alfonsín (Radicalen) heeft zich in Buenos Aires teruggetrokken ten gunste van de Frepaso-kandidaat Fernández Mejide en zal de verkiezingscampagne van de nieuwe alliantie leiden.

Mejide zat voor het pact de Peronistische kandidaat in Buenos Aires, Hilda Duhalde, in peilingen al dicht op de hielen. Duhalde is de echtgenote van de gouverneur van Buenos Aires, Eduardo Duhalde, de gedoodverfde presidentskandidaat van de Peronisten in 1999. Beide partijen vallen Menem de laatste tijd fel aan over corruptieschandalen en de hoge werkloosheid. (AP)