Ontslagen bij Coberco mogelijk niet geldig

MAARSSEN, 5 AUG. Het ontslag van ruim honderd werknemers van een Coberco-fabriek in Deventer moet mogelijk worden teruggedraaid. De advocaat van enkele werknemers heeft geheime stukken van Coberco boven tafel gehaald waaruit zou blijken dat de werknemers niet ontslagen hadden mogen worden.

Begin dit jaar gaf de kantonrechter het groene licht voor het ontslag van het leeuwendeel van de 136 werknemers van de fabriek, waar langhoudbare zuivelproducten worden gemaakt. Coberco had de activiteiten verkocht aan de Zwitserse voedingsmiddelengigant Nestlé. Dat bedrijf was wel in de markt en de merknaam geïnteresseerd, maar niet in de fabriek.

Volgens plaatsvervanger E. Savelkoul van de advocaat van de werknemers lijkt het er op dat Nestlé van plan is om in een later stadium de activiteiten weer op te starten en dat dat van het begin af aan de bedoeling is geweest. De productie is tijdelijk overgenomen door Nestlé-fabrieken elders in de Europese Unie.

In dat geval is er geen sprake van bedrijfssluiting, maar van een overname, zo betoogt de advocaat. Bij een sluiting geeft de kantonrechter doorgaans toestemming voor ontslag, bij een overname moet de nieuwe eigenaar in principe ook het oude personeel overnemen. “Het lijkt erop dat dit van tevoren duidelijk was. De richtlijnen ter bescherming van de werknemer zijn omzeild”, aldus Savelkoul.

Het kan nog maanden duren voor duidelijk is of de rechter de opvattingen van de advocaat deelt. In dat geval is het ontslag nietig, dat wil zeggen dat de mensen nog in dienst zijn en dat al die maanden ook geweest zijn. Ze hebben dan recht op doorbetaling van het loon. Overigens verliezen de werknemers daarna mogelijk alsnog hun baan. De fabriek is immers inmiddels gesloten.

Coberco bevestigt dat er juridische strijd is om de ontslagen, maar wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan zolang de zaak onder de rechter is. (ANP)