Na kritiek op privatisering; Moskou houdt verkoop tegen van Norilsk

MOSKOU, 5 AUG. De verkoop van het forse pakket aandelen van de Russische staat in Norilsk, de grootste nikkelproducent ter wereld, gaat voorlopig niet door. Dat heeft de Russische premier Viktor Tsjernomyrdin gisteren besloten.

De premier heeft zijn minister van Privatisering, Alfred Koch, opdracht gegeven de verkoopvoorwaarden te onderzoeken op wettelijke onvolkomenheden.

Het Norilsk-concern, gevestigd in Noord-Siberië, is een van de meest waardevolle Russische bedrijven. Het produceert ongeveer 35 procent van de wereldproductie van nikkel en daarnaast ook tal van andere metalen.

Er is veel kritiek op de nieuwste golf van privatiseringen in Rusland. De regering had in maart een nieuw tijdperk van 'openheid' aangekondigd in de biedingsprocedures. Maar belangenverstrengeling lijkt nog lang niet uitgebannen. Anderhalve week geleden verkocht de staat 25 procent van de telecommunicatiemaatschappij Svjasinvest aan een internationaal consortium voor een bedrag van bijna 4 miljard gulden. Financiële marktspelers in Rusland uitten na afloop felle kritiek op de werkwijze van Moskou.

Het belang van 38 procent in Norilsk is naar schatting 1,5 miljard gulden waard. De verkoop zou vandaag beginnen, maar de procedure is in financiële kringen op hevige kritiek gestuit. MKF, de bank die de verkoop organiseert, zou zelf namens de Oneximbank een bod uitbrengen. MKF is gelieerd aan de Oneximbank. Deze heeft de afgelopen twee jaar het pakket van 38 procent beheerd en beschikt daarom over veel kennis van het bedrijf. Hier is sprake van voorkennis, stelden andere geïnteresseerden, waaronder de Britse metaalhandelsmaatschappij Trans-World Group. Vorige week heeft Moskou ook al klachten ontvangen van andere belangstellenden. De Russische concerns Taiga en Energotranporm vreesden te worden buitengesloten.

De verkoop betreft het belang van 38 procent dat de staat twee jaar geleden naar de Oneximbank overhevelde en waarvoor ze toen een lening van 170 miljoen dollar ontving. Dit bedrag moet nu worden opgebracht door de winnaar van de bieding, die zich verder verplicht 300 miljoen dollar te investeren in het Pelyatkin gasveld vlakbij Norilsk. Daarnaast moet de winnaar binnen vijf dagen met 400 miljard roebel (145 miljoen gulden) over de brug komen, waarmee de schulden van de dochterbedrijven en de kosten voor sociale voorzieningen betaald moeten worden. (KRF/AFP/DPA)