'Mister' Van Gaal mist structuur

ROTTERDAM, 5 AUG. Nog geen maand is Louis van Gaal actief als coach van Barcelona. Maar in die korte periode heeft de na zes jaar bij Ajax vertrokken trainer al geconstateerd dat zijn voorgangers geen enkele structuur hebben achtergelaten. Het klonk als een subtiel verwijt aan het adres van zijn rivaal Johan Cruijff en zeker ook als een sneer in de richting van Bobby Robson, die dit seizoen de scouting bij de Spaanse voetbalclub voor zijn rekening neemt.

“Er moet een idee zijn”, doceerde Van Gaal tijdens zijn gastcollege in Hoenderloo, waar de selectie van Barcelona momenteel verblijft. “Gezamenlijk moet dat dan verder worden ontwikkeld. Via een duidelijke lijn. Die was er niet. Robson kwam vorig jaar en ineens werd een heel ander systeem gespeeld. Elke jeugdtrainer bij de club werkt met zijn elftal naar eigen goeddunken. Dat is verkeerd. Alles moet worden gerubriceerd, op papier gezet. Bij Barcelona kenden ze geen computers. Ja, bij de administratie.”

Bij Ajax was het echter niet anders, toen Van Gaal de regie overnam van Leo Beenhakker. “Bij Ajax was destijds ook geen structuur. Toch won ik in mijn eerste jaar als hoofdcoach de UEFA-beker. Presteren en ombuigen kan samengaan, maar het is geen gegeven. Het heeft in Amsterdam drie maanden geduurd voor alle spelers van mijn visie overtuigd waren. Osasuna-uit in december 1991, dat was het breekpunt. Maar wie weet heeft het maar een haartje gescheeld of ik was in februari door Ajax al aan de kant gezet.”

Maar hoe dient Van Gaal zijn visie over te brengen? Hij spreekt toch alleen het Nederlands vloeiend? “Als men de media mag geloven heb ik geen talenknobbel”, mopperde de 46-jarige Noord-Hollander. 'Gogme' wordt vertaald als 'intelligentia' heeft hij al ontdekt. “Spaanse woorden voor 'doordekken' en 'knijpen' heb ik echter nog niet gevonden”.

Hoewel Barcelona nu het 'Barça van Van Gaal' is, moet hij zich wel aanpassen. “Voorzitter Nuñez heeft de visie gekocht van Louis van Gaal. Dat is duidelijk. Verder ben ik degene die zich moet conformeren. Ik kom in een nieuw land, een nieuwe cultuur. Ik merk echter dat de spelers enthousiast zijn over mijn werkwijze. Dat is een stap in de goede richting.”

Want de 'Mister' is heilig, heeft Van Gaal al ondervonden. “Spanje kent een duidelijke hiërarchie. Na het eten blijft iedereen aan tafel zitten tot ik zeg dat ze mogen opstaan. Onzin natuurlijk. Maar in hun ogen ben ik de 'Mister' en die bepaalt wat er gebeurt. Als ik niet opsta, blijft heel Barcelona zitten.”

Maar als Van Gaal zijn veto uitspreekt, gehoorzaamt de club onmiddellijk. Barcelona ziet dus af van verdere pogingen Denilson over te nemen van Sao Paulo. De club vindt de eisen van de aanvaller en zijn Braziliaanse werkgever buiten alle proporties. In het weekeinde meldde de voorzitter van Sao Paulo nog dat de deal, een ruil met Barcelona's middenvelder Giovanni inbegrepen, rond was. Dit was onjuist. Van Gaal: “Ze wilden steeds meer geld zien. Dan hoeft het van mij niet meer. Denilson denkt kennelijk dat hij net zo goed is als Ronaldo. Ik ben alleen geïnteresseerd in spelers die graag bij deze club willen spelen”.