Met spoed naar Israel; Hussein wil vredesproces uit slop halen

TEL AVIV, 5 AUG. De Jordaanse koning Hussein komt morgen op een spoedmissie naar Jeruzalem om het in ernstig gevaar verkerende Israelisch-Palestijnse vredesproces te redden.

De Jordaanse vorst maakt zich wegens de Palestijnse meerderheid in zijn land zeer grote zorgen over de stabiliteit van zijn regime in het geval het autonomie-akkoord van Oslo, waarop de Israelisch-Jordaanse vrede rust, dode letter wordt. Premier Benjamin Netanyahu zal de vorst ontvangen. Vooruitlopend op zijn vredesmissie ontving koning Hussein gisteren de eveneens zeer somber gestemde Palestijnse leider Yasser Arafat in zijn paleis in Amman. Hussein speelde vorig jaar een cruciale bemiddelingsrol in de onderhandelingen die tot het akkoord over Israels gedeeltelijke ontruiming van Hebron leidden.

De komst van de Jordaanse vorst is een schakel in verhoogde diplomatieke activiteiten in het Midden-Oosten om verder afglijden van het vredesproces te voorkomen. Op uitnodiging van zijn Egyptische collega vliegt de Israelische minister van Buitenlandse Zaken, David Levy, vandaag naar Kairo. Miguel Moratinos, de EU-afgezant naar het Midden-Oosten, is eveneens actief. Na een onderhoud met Arafat, gisteren in Gaza, oefende hij kritiek uit op de harde Israelische strafmaatregelen tegen het Palestijnse Gezag na de dubbele zelfmoordaanslag van woensdag in Jeruzalem. Zondag begint Dennis Ross, de Amerikaanse bemiddelaar in het Midden-Oosten, aan zijn diplomatieke ronde waaraan geen tijdslimiet is verbonden.

Intussen houdt de Israelische kritiek op het autonomie-akkoord van Oslo aan. Vanmorgen citeerde radio Israel uitvoerig een hooggeplaatste politieke persoonlijkheid in Jeruzalem die de regering van de vermoorde premier Rabin ervan beschuldigde met het tekenen van het akkoord van Oslo Israels burgers in gevaar te hebben gebracht. Het argument van de anonieme bron was dat de Israelische veiligheidsdiensten daardoor hun greep op de Palestijnse terreur hadden verloren.

Als gevolg daarvan lukt het de binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Bet niet de identiteit vast te stellen van de twee personen die zich woensdag op een drukke markt in Jeruzalem opbliezen. Waren het leden van de Libanese shi'itisch-fundamentalistische beweging Hezbollah die vanuit Libanon Israel waren binnengedrongen? Gisteren citeerde radio Israel Palestijnse veiligheidskringen die een dergelijke beoordeling van bevoegde Israelische zijde hadden gehoord. Vanochtend dreigden zowel Hezbollah als de Palestijnse tegenhanger Hamas met nieuwe aanslagen.

Indien het om Hezbollah-strijders gaat die in Jeruzalem toesloegen, zouden de Israelische actie van gisteren tegen deze organisatie diep in Zuid-Libanon, en die van vanochtend in de Beka'a, een Israelische reactie daarop kunnen zijn. Hooggeplaatste militaire kringen zeggen echter dat de plannen voor de aanslag in Jeruzalem waren gemaakt.

Gisteren werden in Oost-Jeruzalem drie illegaal gebouwde huizen met zwaar materieel vernietigd. Volgens een woordvoerder van de gemeente Jeruzalem gebeurde dat nadat een Jeruzalemse rechtbank het beroep van de Palestijnse bewoners tegen de sloop had afgewezen. In de Palestijnse pers circuleren reeds geruime tijd berichten dat Ehud Olmert, de burgemeester van Jeruzalem, heeft besloten honderden illegaal gebouwde huizen in Oost-Jeruzalem te slopen. De Palestijnen zeggen dat ze wel zonder vergunningen moeten bouwen omdat ze deze niet van de gemeente Jeruzalem krijgen.

    • Salomon Bouman