Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

Kritiek Nebiolo op WK

ATHENE, 5 AUG. Primo Nebiolo, voorzitter van de IAAF, heeft zijn ongenoegen uitgesproken over de tegenvallende publieke belangstelling op de eerste twee dagen van de WK atletiek. Tegelijkertijd uitte de voorman van de Internationale Atletiek Amateur Federatie scherpe kritiek op de Griekse organisatie. De Italiaan verwijt de wedstrijdleiding te weinig aan promotie te hebben gedaan in de aanloop naar de WK.

“We zijn onaangenaam verrast over het tegenvallende bezoekersaantal op de eerste twee dagen”, zei Nebiolo. “Ik heb me verbaasd dat, na de openingsceremonie van vrijdag, zaterdag en zondag zo weinig mensen in het olympisch stadion waren. Ik hoop dat de Grieken het niet alleen bij feesten houden.”

Voor het eerst sinds de invoering van de WK, in 1983, was het stadion tijdens de sprintfinales maar voor de helft bezet. Over beide dagen bezochten hooguit 50.000 mensen de wedstrijden in de arena die plaats biedt aan 52.800 toeschouwers. Nebiolo zegt te hopen dat het openingsweekeinde een uitzondering was. “Wellicht hebben veel mensen voor het strand en zee gekozen. Misschien gaan ze daar door de week niet naar toe. De zee is er altijd, de WK slechts bij heel hoge uitzondering.”

Nebiolo moet uiterst diplomatiek te werk gaan, want Athene is met Rome een van de belangrijkste kandidaten voor de toewijzing van de Olympische Spelen van 2004. Ook Kaapstad, Buenos Aires en Stockholm zijn in de race. Te veel kritiek op de Grieken zou als partijdigheid uitgelegd kunnen worden. Geruchten willen dat de voorkeur van Nebiolo uitgaat naar Rome. (Reuter)